Kırşehir E Tipi Cezaevi'nde Model Uygulama12-04-2012 Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Avrupa Konseyi Avrupa Komisyonu Ortak Programı kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen Türkiye'de Model Cezaevi Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Cezaevi Reformunun Desteklenmesi Projesi kapsamında 90 ceza infaz kurumunda 270 atölye kuruluyor. Uygulanacak bu program kapsamında kurulan 90 atölyeden birisi de Kırşehir E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu’nda oluşturuldu.
Program kapsamında gıda, yiyecek, içecek hizmetleri alanında küçük ev aletleri, kıyma makinesi, blender, sebze kurutma ekipmanı gibi araç-gereçler 30 Mart itibariyle Kırşehir E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu’na gönderilirken, tutuklu ve hükümlüler, program sonunda profesyonel aşçılığa ilk adımı atarak, meslek sahibi olacak.
Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şahin, ülke genelinde 90 ceza ve infaz kurumunda uygulanacak olan ve Kırşehir E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu’nda da bu kapsamda çalışmaları başlatılan Avrupa Konseyi Avrupa Komisyonu Ortak Programı’nın 3 başlık altında cezaevinde kalan hükümlü ve tutuklulara uygulanacağını açıkladı.
KTV haber ekibine yaptığı açıklamada, programı uygulamadaki amaçlarının Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan hükümlü ve tutuklulara meslek kazandırarak, hem geçimlerini sağlayacak bir birey şeklinde yetişmelerini, hem de bir daha cezaevine düşmelerini önlemek olduğunu kaydeden Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, şunları söyledi:
“Avrupa Konseyi Avrupa Komisyonu Ortak Programı kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde Türkiye'de Model Cezaevi Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Cezaevi Reformunun Desteklenmesi Projesi kapsamında 90 cezaevi üzerinde bir program yapıldı.
“Bu program dahilinde 3 ana başlık altında cezaevinde bulunan hükümlü ve tutukluların buradan ayrıldıklarında hayatlarını idame ettirebilmeleri için iş ve meslek öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 30 Mart itibariyle Kırşehir E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na yiyecek ve gıda üzerine Avrupa Konseyi Avrupa Komisyonu'ndan alet, edevat yardımında bulunulmuştur. Bunlar Muayene Kabul Komisyonumuz tarafından kabul edildi. Giyecek ve inşaat sektörüne ilişkin de iki ayrı proje vardı. Bunlar da önümüzdeki süreçte peyderpey gelecek. Bizim amacımız, Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan hükümlü ve tutuklulara içeride bulundukları süre içerisinde meslek kazandırmak ve buradan ayrıldıktan sonra topluma faydalı, kendisinin geçimini sağlayacak bir birey şeklinde yetişmelerini sağlamak. Ve bu yolla kendisini topluma kazandırmak. Bir daha cezaevine düşmesini önlemektir.”
HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARA KİTAP KAMPANYASI
KTV haber ekibine yaptığı açıklamada ayrıca, Kırşehir Cumhuriyet Başsavcılığı olarak hükümlü ve tutukluların bilgi ve beceri edinmelerinin yanı sıra kişiliklerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla kitap bağış kampanyası düzenlediklerini de kaydeden Cumhuriyet Baş-savcısı Şahin, kitap bağışında bulunmak isteyenlerin Cumhuriyet Başsavcılığı’na ya da E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na müracaat edebileceğini belirterek, “Kırşehir E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan hükümlü ve tutukluların bilgi, beceri, dünyaya bakış açılarının gelişmesi ve kendilerini geliştirmeleri açısından kütüphanemizdeki kitapların yetersiz olması dolayısıyla bu açığı Kırşehir halkının arzu ederlerse yapacakları, bağışlayacakları kitaplarla doldurmayı düşünüyoruz. Bu amaçla bir kitap bağış kampanyası düzenledik. Eğer vatandaşlarımız kitap bağışında bulunmak isterlerse bizzat Adliye'ye Cumhuriyet Başsavcılığımıza müracaat ederek veyahut E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuzda eğitim işlerinde görevli arkadaşlarla irtibata geçerek bizlere kitap bağışında bulunabilirler. Eğer kendileri gelemiyorlarsa biz gerekli gördüğümüz takdirde gidip evinden veya işyerinden bağışlayabileceği kitapları da almaktayız” dedi.
Kaynak Çağdaş Kırşehir
|