Şeyh Edebali Mucur İnanç Köyünde AnıldıTürklerin Müslüman oluşunun 1051.yılı ve Osmanlı’nın manevi mimarlarından Şeyh Edebali’nin anma töreni dün gerçekleştirildi. Pazar günü Mucur İnaç köyünde düzenlenen etkinliğe Kırşehir Valisi M.Ufuk Erden,Milletvekili Abdullah Çalışkan, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci,İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bektaş Aydoğan,Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kudret Saylam, Emniyet Müdürü Metin Aşık,Mucur Kaymakamı Arif Yalçın, Mucur Belediye Başkanı Ali Şahin, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Taş,Kırşehir Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hilmi Gökçınar,Kırşehir Müftüsü Mustafa Balık,Mucurlular dernek başkanı Bekir Onan,daire amirleri, Milletvekili Aday adayları ile çok sayıda davetli katıldı. Program saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunması ile başladı. İnaç Köyü Şeyh Edebali dernek başkanının günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasının ardından Mucurlular dernek başkanı Bekir Onan bir konuşma yaptı. Onan konuşmasında şunları söyledi.”Bu topraklarda nice alimler,nice yiğitler yetişmiştir.bundan sonra da yetişecektir.Şeyh Edebali gibi önemli şahsiyetleri önce Türk toplumuna, sonra da Mevlana gibi dünya ya tanıtmalıyız.Tüm bu şahsiyetleri uluslar arası camiaya ya tanıtmak boynumuzun borcudur.Bu konu da da tüm yetkililerden destek bekliyoruz” dedi. Mucur Belediye Başkanı Ali Şahinde bir konuşma yaptı. Başkan Şahin de konuşmasında; “Alperen Edebaliyi iyi anlamak gerekir.Şey Edebeli anlamak, onun yolundan gitmek,hak yolundan yürümek demektir. Beylikten cihan imparatorluğuna giden yolda ilk tohumları atan şey Edebali iyi anlamak ve anlamak herkesin görevi olmalıdır” dedi. İl müftüsü Mustafa Balık’ın ardından Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam bir konuşma yaptı. Rektör Saylam konuşmasında şunları söyledi. “Ahi Evran bir değerdir.Aşıkpaşa, Ahmet-i Gülşehri, Şeyh Edebali,Yunus
Emre Kırşehrimiz de yaşamış değerlerdir.Ahi Evran Üniversitemizi bazı konularda
öne çıkarmak istiyoruz. İlerleyen günlerde Ahilik ve Kırşehir kültürünü öne
çıkaracak ve bunları inceleyecek bir Enstitü kuracağız.Şeyh Edebali’yi, Ahi
Evran’ı iyi incelemek,iyi anlamak gerektiğini düşünüyorum.Şeyh Edebali’nin
nasihatı bir tez ,bir doktora konusudur.İlerleyen dönemlerde Ahilikle ilgili
Üniversite olarak insiyatif almak istiyoruz.Ahiliğin merkezi olarak Kırşehir’i
tescil ettirmek istiyoruz.Bu konu da üzerimize düşeni yapacağız. Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar bahçeci de program da bir konuşma yaptı. Bahçeci konuşmasında; “ Bir işe başlamak,niyet etmek işi bitirmenin yarısıdır . Bu toprağın evladı olan Rektörümüzün Ahilik ve cacabey ile ilgili görüşleri beni fazlası ile memnun etti, bizde bu hususta elimizden gelen yardımları her zaman yapmaya hazırız. Ahilik Enstitüsü müjdesi beni duygulandırdı.Bu Enstitü farklı alanlara da enerji sağlayacaktır.Şeyh Edebali anma törenlerinin üçüncüsünde de buradayız. İnşallah bundan sonra da bu mümtaz şahsiyetleri anmak ve anlamak adına doğru yerlerde doğru işler yapmak için toplanırız.Şeyh Edebalinin nasihatını okumak başlı başına bir anlam ve imtihan yoludur.Bu gün bu şahsiyetler yaşasa bizlere neler sorardı diye düşünmemiz gerekir. Allah Edebalinin nasihatındaki gibi idareci olmayı nasip eylesin”dedi. Kırşehir Belediye Başkanının ardından Milletvekili Abdullah Çalışkan bir konuşma yaptı. Çalışkan da konuşmasında Edebalinin şahsiyeti, bizlere bıraktığı mirasın iyi anlaşılması gerektiğini ve hükümet olarak olarak ecdat omsalının yapmış olduğu dünya liderliğine yaşadığımız dünya da da Türkiye Cumhuriyetinin yapması gerektiğini söyledi.
Şeyh Edebali kimdir: 1206 Yılında Kırşehir ili Mucur ilçesi İnanç Köyünde doğmuştur.(1206 - 1326), Osmanlı Devleti''nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısı-din bilgini, Ahi şeyhi, Osman Gazi''nin kayınbabası ve hocası, Orhan Gazi''nin üvey dedesi, bir anlamda da sonradan imparatorluk olacak Osmanlı Devleti''nin fikir babasıdır. Aslen Karamanlı''dır. Karaman''da başladığı tahsilini Şam''da tamamlamıştır. Tefsir, hadis ve özellikle İslam hukukunda uzmanlaşmıştır. Mevlânâ Cela-leddin-i Rumi gibi, zamanının büyüklerinin sohbetinde bulunmuştur. Tasavvuf yoluna girdiği, Baba İlyas halifelerinin ileri gelenlerinden olduğu belirtilmektedir. Doğum tarihi kesin olmamakla beraber, 1206 yıllarında doğduğu tahmin edilmektedir.
Kırşehir24 |
2615 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |