Seyfe'yi Kaybetmek Üzereyiz Yüzlerce Yavru Balık Öldü26-08-2011 - 00:24:58 Kırşehir Kültür-Sanat-Çevre Tanıtma ve Koruma Derneği (KIR-ÇED) Başkanı Mustafa Bağ, Seyfe Gölü'nü besleyen ana kaynaklardan birisi olan Malya kaynağının aşırı kirli olması dolayısıyla aynı kaynağın göle girişte oluşturduğu deltada milyonlarca yavru balığın ölümüne neden olduğunu bildirdi. Geçtiğimiz Salı günü Seyfe Gölü ve çevresine gölün son halini görmek için giden KIR-ÇED Başkanı Mustafa Bağ, bu kez milyonlarca yavru balığın öldüğünü çektiği fotoğraflarla kamuoyuyla paylaştı.
Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Seyfe Gölü ölüyor sözcüğünün çok da abartılı olmadığına vurgu yaparak, Seyfe Gölü ve gölü besleyen kaynaklardaki kirliliğin önlenmesi için ivedilikle tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden KIR-ÇED Başkanı Mustafa Bağ, Seyfe Gölü'nü besleyen ana kaynaklardan birisi olan Malya kaynağının aşırı kirli olması dolayısıyla aynı kaynağın göle girişte oluşturduğu deltada milyonlarca yavru balığın ölümüne neden olduğunu söyledi.
Doğal yaşamın bir parçası olan sulak alanlardan İç Anadolu'da önemli bir yere sahip olan Seyfe Gölü'nün hatalı su yönetimi sonucu bugün yüzde 90'lık kısmının tamamen kurumuş durumda olduğuna dikkat çeken KIR-ÇED Başkanı Bağ, gölün tehdit unsurlarının ortadan kaldırılmadığı sürece bu kurumanın her yıl yaşanaca-ğını ve bölgeye bağlı kuş popülâsyonunun da zaman içinde bölgeyi terk edeceğine vurgu yaparak, balık ölümlerini fotoğrafladığı Seyfe Gölü izlenimleriyle ilgili şunları söyledi:
"Çevre derneği olarak gölün kurumaya neden etkenlerinin ortadan kaldırılması yönünde mücadele eder-ken bu kez göl daha farklı bir tehlike ile karşı karşıya geldi. Aşırı kirlilik.
"Göle doğrudan ve dolaylı yolardan karışan atıklar göl yaşamını sona erdirirken bu konuda alınan tedbirler olup olmadığını da bilmiyoruz. Kendi tespitlerimizle gördüğümüz şu ki, atıkların en çoğu ve yoğun olanı Malya kaynağı olarak bilinen su yoluyla aynı kaynaktan göle evsel ve hayvansal atıklar olarak ulaşmaktadır. Bu yıl bu kirlilikte artış geçen yıllara oranla yoğunluk kazanmıştır. Bu kirliliğe yüzey sularıyla göle ulaşan tarım ilaçlarını da eklersek felaketin boyutu ortaya çıkmaktadır.
"Seyfe Gölü ölüyor sözcüğü çok da abartılı olmayıp tatlı su kaynağında yaşayan ve su kuşlarının beslenmesinde önemli bir yer tutan balıklar da bu kirlilikten nasibini alarak ölmektedir.
"Sulak alanlar yaşayan eko-sistemler olup, gölü bir bütün olarak ele almadığınız sürece, alacağınız tedbirler topal olacaktır. Yapılan göl yönetim planında sadece gölün kurumasına yönelik tedbirler ve bu tedbirlerin sadece bölge halkına ve çiftçisine yönelik olduğunu görürsünüz. Gerçekte gölün kurumasında devletin açtığı kanallar en büyük etkendir. Kirlilikte yine en büyük etken devletin işlettiği TİGEM (Malya) çiftliğidir.
"Seyfe Gölü'nü bir bütün olarak görmeyen, gölü sadece Seyfe köyü önündeki su kütlesi olarak gören bir anlayışın göle yapacağı hiçbir katkı olacağını sanmıyorum. Bunun içindir ki, göl ölüyor. Birileri de bu ölümü seyrediyor.
"Kuruyan gölü önce kuşlar terk ettiler. Ardından bir kısmı düzensiz yağışların oluşturduğu göle geri döndüler. Bu kez onları daha kötü bir son karşıladı. Kirli bir göl aynası onların ölümlerine neden oldu. Ardından kuşların beslenme zincirinde önemli yer tutan balıklar toplu olarak ölmeye başladılar. "TİGEM'in Malya ovasında devlet tarafından işletilen çiftlikte yapılan toprak tarımında yoğun tarım ilaçları kullanıldığını biliyoruz. Kimyasal mücadele yüzey sularıyla göle ulaşarak su kuşlarının ve onların beslenme kaynaklarının da sonunu getirmektedir. Karada kalan diğer kimyasal atıklar karasal yabana çok büyük zararlar vermektedir.
"Bu ilaçların ana teması fareyle mücadele ve ürün rekoltesini artırma amaçlı. Tüm bu kimyasallar kara yabanına ve su yabanına tehlike saçmaktadır. Bölgede kurt, tilki varlığını sürdüremez hale gelmiştir. Yine aynı bölgede yaşayan yırtıcı kuşlardan çöl kartalı yok olmuştur. Atmaca, küçük doğan, delice kalmamıştır. Bölgeye boz kaz, sakarca, yeşilbaş, kaşık gaga, kılkuyruk gelmemektedir. Her yıl göç dönemi bir-iki koloni bayağı turnaya rastlanılmakta olup sayıları 100 civarındadır. Toy kuşuna en son 2009 yılında rast gelinmiştir. Bunların ana nedeni bataklık ve turbalıkların kurutulması ve aşırı kirlilik. Kirliliğin önlenmesi için ivedilikle tedbirlerin alınması gerekmektedir.”
|