Seyfe Gölü Yok OlmasınSeyfe Gölü, başta yavru yapıp çoğalan flamingo olmak üzere göçmen kuşlarının yaşam alanı durumunda. Kırşehir'in Mucur arikası Seyfe gölü, başta yavru yapıp çoğalan flamingo olmak üzere göçmen kuşlarının yaşam alanı durumunda. 152 hektarlık alanı kaplayan yaşam alanında 187 çeşit kuş türünün barındığı belirtildi.
Geçen yılarda yeterli yağışı alamayan Seyfe Gölü, kurumaya yüz tutarak üzerinde araba yarışları düzenlenirken, bu yıl yeterli yağışlarla birlikte yeniden hayat buldu. Seyfe Gölü'ne binlerce flamingo kuşu geldi.
"BU GÜZELLİK KAYBOLMASIN"
Çevresinde eski Tunç Çağı'nın izlerini taşıyan 20 höyük ve tümülüs bulunan Seyfe Gölü, bu nedenle birinci derecede doğal sit alanı olarak belirlendi. Küresel ısınma, yanlış sulama yöntemleri ve açılan drenaj kanalları sonucu geçen yıllarda 400 metre içeri çekilip, göçmen kuşlarının yaşam alanının daralarak kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Seyfe Gölü'ndeki su düzeyi yüzde 90'lara ulaştı.
Merkezi Ankara'da bulunan Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, Seyfe Gölü'nün güzelliklerinin kaybolmaması için herkesin sahip çıkmasını isterken, gölün kurumasına küresel ısınmanma, vahşi sulama, 20 yıl önce açılan drenaj kanalları, tarımsal ve içme suyu karşılanmasının neden olduğunu öne sürdü.
Yavuz, "Seyfe Gölü'nü beşleyen Seyfe, Horla ve Malya dediğimiz 3 ana pınar bulunmaktadır. Doluluk oranı bugünlerde beklentilerin üzerinde olan bu bu güzellikler kaybolmasın, herkesin bu Göle sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.
"VAHŞİ SULAMA YAPILMASIN"
Seyfe Gölü'nü yok etme aşamasına getiren unsurların başında vahşi sulama ve içme suyu amaçlı gölden su çekildiğini iddia eden Mustafa Yavuz, şöyle devam etti:
"Mucur İlçesi'nin içme suyu amaçlı gölümüzden başta 12 bin nüfuslu Mucur İlçesi'nin yanı sıra saniyede 60 litre, Karacaören ve Dalakçı köyleri saniyede 18 litre, tarımsal amaçlı kurulan pompalalarla saniyede 100 litrenin üzerinde su tüketimi yapılmaktadır. Göle akan su debisi yaz aylarında çekilen su miktarını karşılamamaktadır.
Bu nedenle yaz ayı sonlarında gölün suyu çekilirken, çölleşme sonucu çıkan toz bulutları bölgenin bitki örtüsünü ve canlıların sağlığını olumsuz etkilemektedir. Seyfe Gölü'nün kurtarılması için hazırladığımız raporu köyümüzden oluşturduğumuz bir heyetle geçtiğimiz aylarda Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne sunduk. "
RALLİ YARIŞLARI YAPILIYORDU
Seyfe Gölü'nde oluşan kuraklık sonucu geçen yıllarda otomobil yarışları yapıldığını belirten Seyfe Köyü sakini Mustafa Yavuz, bu yıl yağışların bol olması sonucu gölün tekrar su almaya başladığını söyledi. Yavuz, flamingo, turna, pelikan, yaban kazı, yaban ördeği, angıt, martı ve çulluk gibi kuşların Göle akın ettiğini anlatırken şöyle konuştu:
"Bu doğa harikası yere sahip çıkmak için yapılan hataları giderirsek, Seyfe Gölü doğal haline dönecektir. Yetkililerden ve çevrecilerden ilgi bekliyoruz. Seyfe Gölü'nün kuruması durumunda çölleşme başlayacak ve bölgede bulunan 17 köy sakini bölgeden göç eden durumla karşı karşıya kalacaktır.
Seyfe Gölü dünyada Flamingo kuşlarının yavru yaptığı, çoğaldığı bir yerdir. Kapodokya'ya tur düzenleyen operatörler, proğramlarına Seyfe Gölünü de dahil etmişlerdi. Turlar bölgemize gelir, doğal güzellikler içerisinde piknik yaparak kuş gözlem evlerinde 187 kuş türünün doğal yaşamlarını tatilciler ve turistler izlerlerdi. " DHA - Ankara
|