Kalehöyük Müzesi Görücüye Çıktı 2012 Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne aday gösterilen Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, EMYA jürisi tarafından ziyaret edildi.
Avrupa Konseyi himayesinde 1977 yılında Avrupa'daki müzelerin yaratıcı ve yenilikçi çalışmalarını desteklemek ve başarılarını ödüllendirmek amacıyla kurulan EMYA, özellikle Avrupa'da hak ettiği ilgiyi göremeyen, küçük ama müzeciliğe yenilikçi yaklaşım getiren müzelerin tanınmasına büyük katkı sağlıyor.
Konseye üye 47 ülkeden her tür ve büyüklükte müzenin aday olabildiği yarışmada, Avrupa Yılın Müzesi, Kenneth Hudson, Siletto ve Özel Ödül olmak üzere 4 kategoride ödül veriliyor.
Daha önce 1997 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin Avrupa Yılın Müzesi Ödülü aldığı yarışmada, 1984'te Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 2007 yılında ise İstanbul Modern, EMYA Özel Ödülüne layık görüldü. Avrupa Konseyi Müze Ödülünü ise 1993'te İstanbul Arkeoloji Müzesi, 2004 yılında da Edirne Sağlık Müzesi kazandı.
2012 Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne de, açıldığı 10 Temmuz 2010 tarihinden bugüne özellikle eğitim alanında yaptığı yenilikçi çalışmalarla ziyaretçi sayısını giderek artıran Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi,Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aday gösterildi.
EMYA yetkilileri, müze hakkında ilgililerden bilgiler alırken, kamera çekimleri de gerçekleştirdi. Yetkililer, diğer aday müzelerden de topladıkları bu veriler ışığında 2012 Avrupa Yılın Müzesi ödülüne layık görülecek müzeleri belirleyecekler.
-YAŞAYAN MÜZE-
Kaman'daki müzede kısa sürede gerçekleştirilen etkinlikler arasında yöre çocuklarına yönelik iki yaz okulu,Kültür ve Turizm Bakanlığı, Japon Foundation ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü işbirliği ile üç dönem halinde müze personeli için düzenlenen müzecilik eğitimi, yine yöre çocukları için yapılan tiyatro çalışması ve hafta sonu dersleri yer alıyor.
İlk defa Ağustos ayında yapılan ve her ay düzenlenmesi düşünülen "Bayanlar Günü" ile de müzeye yöre kadınlarının ilgisini çekmek ve onları hem sosyal yaşama katılmak yönünde desteklemek hem de kendi tarihleri konusunda bilgilendirerek çocuklarının eğitimine katkıda bulunmak hedefleniyor.
Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin, barındırdığı tarihsel ve kültürel varlıkların yanı sıra, yöre halkına yönelik eğitici ve bilgilendirici etkinliklerle de adeta "Yaşayan bir Müze" olduğu ifade ediliyor.
Çevreye duyarlılığı ön plana alan sürdürülebilir mimari tasarımı ile 46 ülkeden katılan binlerce aday arasından prestijli bir ödül olan 2010 Green Good Design ödülünü de kazanan Kaman Kalehöyük Müzesi'nin, 2012 Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü de alarak Türkiye'ye yeni bir başarı getirmesi bekleniyor.
Green Good Design ödüllü müzenin mimari tasarımını, Japonya'da Ishimoto Mimarlık ve Mühendislik firması yapmış, yapım işini ise Japon Kajima ve Türk alt yüklenici Ramazan Erbişim üstlenmişti.
|