Toprak İşlemesiz Tarım Projesinin Uygulaması Başladı10-10-2011 KIRŞEHİR Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Ahiler Kalkınma Ajansı'nın 2010 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklediği, Toprak İşlemesiz Tarım Projesi'nin uygulamasına başlandı. Geçtiğimiz hafta Salı günü Boztepe'nin Doğanlı köyünde proje kapsamında 17 bin 500 TL'ye satın alanın mibzerle yapılan ekimle başlayan Toprak İşlemesiz Tarım Projesi kapsamında, 5 Ekim Çarşamba günü Dalakçı köyünde 50 dekarlık bir alanda ekim gerçekleştirilirken, Kırşehir Televizyonu (KTV) haber ekibi de 6 Ekim Perşembe günü Mucur'un Budak köyünde Recep Şimşek adlı çiftçinin tarlasında mibzerle yapılan anıza doğrudan ekim uygulamasını yerinde gördü.
Geçtiğimiz Cuma günü Seyfe köyünde, Cumartesi günü de Yazıkınık köyünde proje kapsamında yapılan ekimlerle Toprak İşlemesiz Tarım Projesi kapsamında gerçekleştirilen ekimi tamamladıklarını açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Özçelik, proje uygulamasının tamamlanmasıyla 15 Ekim'e kadar talep eden çiftçilerin tarlasında da anıza doğrudan ekim yapacaklarını belirtti.
Mucur'un Budak köyünde proje kapsamında gerçekleştirilen ekim sırasında KTV haber ekibine Toprak İşlemesiz Tarım Projesi'nin uygulaması, kapsamı ve amacı ile ilgili bilgiler veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Özçelik, anız yangınlarının önüne geçmek amacıyla hazırladıkları proje ile hem anız yangınları-nın önüne geçmeyi, hem çiftçi gelirlerini artırmayı, hem de en önemlisi topraktaki organik madde düzeyini artırmayı amaçladıklarını söyledi.
Bölgemizde ve Kırşehir'de yapılan araştırmalarda topraklarda genel olarak organik madde düzeyinin çok düşük olduğunun tespit edildiğini, normal toprakta yüzde 5 oranında olması gereken organik madde düzeyinin ilimiz topraklarında yüzde 1'in altında olduğunu ifade eden Özçelik, bitki ve hayvan kalıntılarını toprağa enjekte ederek organik madde düzeyinin artırılabileceğini, bunun artışının hasat edilen buğdayı veya hububatı toprağa karıştırmak suretiyle sağlanacağını ve bunun da mibzerle yapılan anıza doğrudan ekimle yapılabileceğini söyledi. Proje kapsamında 300 dönümlük alanda ekim yapılacağını kaydeden Özçelik, çiftçilerden yoğun talep aldıklarını ve proje kapsamı dışında da yetiştirebildikleri takdirde ihtiyaçlarını gidermeye çalışacaklarını kaydetti.
Proje kapsamında 17 bin 500 TL bedelle mibzer satın aldıklarını ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uyguladığı Kırsal Kalkınma Programı kapsamında çiftçilerin makine ve ekipmanları yüzde 50 hibe desteği ile satın alabileceklerini anımsatan Özçelik, çiftçilerin Tarım İl Müdürlüğü'ne müracaat ederek mibzeri de yarı fiyatıyla satın alabileceklerini belirterek, şunları söyledi:
"Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamın-da İl Müdürlüğümüzce hazırlanan, Ahiler Kalkınma Ajan-sı'nca desteklenen Toprak İşlemesiz Tarım Projemizin şu anda uygulama aşamasını gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında Ahiler Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle bir tane anıza doğrudan ekim mibzeri satın almış olup, şu anda önceden belirlenen köylerimizde Mucur'da 5 köyde ve Boztepe'de 1 köyde deneme ekimlerine başlamış bulunuyoruz. Şu anda Mucur ilçemize bağlı Budak köyünde Recep Şimşek adlı çiftçimizin tarlasına anıza doğrudan ekim işlemini gerçekleştiriyoruz.
"Bu projedeki amacımız, bölgemizde yaygın olarak yanlış bir şekilde sürdürülen anız yangınlarının önüne geçmek, çevre dostu üretim modellerini geliştirmek. En önemlisi de çiftçimizin tarlasını bir yıl beklemeden üst üste ekimini sağlamak suretiyle onların gelirini artırmaktır. Bölgemizde yapılan araştırmalarda topraklarımızda genellikle organik madde düzeyinin çok düşük olduğu tespit edilmiştir. Normal toprakta yüzde 5 oranında olması gereken organik madde düzeyi ilimiz topraklarında yüzde 1, hatta yüzde 1'in altında bir seviyede tespit edilmiştir. Bu organik madde düzeyini artırmanın da tek yolu bitki ve hayvan kalıntılarını toprağa enjekte etmektir. Bu da ancak hasat edilen buğdayı veya hububatı toprağa karıştırmak suretiyle sağlanır. Hem bunu gerçekleştirmek, hem anız yangınlarının önüne geçmek, hem de çiftçi gelirlerini artırmak amacıyla biz bu projeyi hazırladık. Ahiler Kalkınma Ajansı'nca bu projemiz desteklenmiştir. Kalkınma Ajansı'na teşekkür ediyoruz.
"Biz bunu önce ilimizde 5-6 köyümüzde, daha sonra da sonuçlarını çiftçimizin dikkatine sunmak suretiyle bütün Kırşehir ilinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Çünkü yaptığımız incelemelerde çiftçimizin yanlış bir şekilde anızı yaktığını görüyoruz. Halbuki anız yakmakla topraklarımızı, su ve rüzgar erozyonuna açık hale getiriyoruz.
"Anız yakmanın hiçbir faydası yoktur. Anız yakmanın önüne geçmek amacıyla bu projemizi gerçekleştirmek istiyoruz. Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da, hatta Ortadoğu Asya ülkelerinde bile bu sistem en az 1960'lı yıllardan bu tarafa artarak devam etmektedir. Ülkemizde ise çok az bir miktardadır. Biz de bu projeyi ülkemizde yaygınlaştırmak amacıyla ilimizden başlatmış bulunuyoruz. Bundan sonra ki aşamada bir tarla günü düzenleyip kıştan sonra ürünümüzün durumunu bütün çiftçilerimizi toplamak suretiyle onların beğenisine, dikkatine sunacağız. Biz proje ekibi olarak anız yangınlarının önüne geçmenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Ve bu şekilde anız yangınlarının sonuçlarını çiftçimizin dikkatine sunmak suretiyle önüne geçmeyi amaçlıyoruz.
"Şu anda proje kapsamında aldığımız bir tane mibzerimiz var. 17 bin 500 TL civarında bir bedelle satın aldık. Bakanlığımızca uygulanan Kırsal Kalkınma Programı kapsamında makine, ekipman alımları kapsamında bu makineler yüzde 50 hibe desteği ile satın alınabilmektedir. Çiftçilerimiz Tarım İl Müdürlüğümüze müracaat etmek suretiyle bu mibzeri yarı fiyatıyla bizden satın alabileceklerdir.
“Çiftçilerimizin ilgisi iyi. Şu anda yoğun bir talep var. Yetiştirebilirsek bölgemizde 1-15 Ekim arası ekim dönemidir. Biz de bunu tespit ettiğimiz için şu anda ekim yapıyoruz. Eğer yetiştirebilirsek proje kapsamında 300 dönümlük bir alanı ekmek mecburiyetindeyiz. Çünkü projemizde bunu öngörmüş bulunuyoruz. Bu bittikten sonra bu mibzeri çiftçimizin emrine vereceğiz. Onlar ekebildikleri kadar ekeceklerdir. Bir mibzer günde 50-60 dönüm ancak ekebilmektedir. Bir tane mibzerimiz var. Ne kadar yetiştirebilirsek o kadar alanı ekmeye çalışacağız. Çiftçilerimizden yoğun talep var, proje kapsamının dışında yetiştirebilirsek onların da ihtiyacını gidermeye çalışacağız.
"4 Ekim Salı günü Boztepe'nin Doğanlı köyünde ekim icra ettik. 5 Ekim Çarşamba günü Dalakçı köyünde 50 dekarlık bir alana ekim gerçekleştirdik. Şu anda Budak'ta bir 50 dekarlık alanı ekeceğiz. 7 Ekim Cuma günü Seyfe köyü ve Cumartesi günü de Yazıkınık köyü programımızda var. Bu köyümüze de ekimi gerçekleştirdikten sonra proje kapsamındaki ekimlerimiz bitmiş olacak.”
|