Kırşehir Şeker'i Ak-Can Aldı01-12-2011 Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait iki portföy halinde satışa çıkan 10 şeker fabrikası için yapılan ihalelere toplam 922 milyon do-larlık teklif geldi. Kırşehir Şeker Fabrikası’nın da yer aldığı Portföy C'deki 6 fabrikaya en yüksek teklifi 656 milyon dolar ile Ak-Can Şeker verirken, Portföy B'deki 4 fabrikaya Kolin-Limak 265 milyon 500 bin dolar teklif etti. Kırşehir kamuoyu, Kırşehir ekonomisi için can damarı olan işletmelerimizden bir tanesi Şe-ker Fabrikası'nın özelleştirilmesini, "Kırşehir'in sahipsizliğinden. İktidarda olduğu yaklaşık 10 yıllık süre içerisinde Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirme-sini yapan AKP, özelleştirmeler-den elde ettiği paraları da çarçur etti. AKP hükümetine iki vekil vermemize rağmen korkumuz Şeker Fabrikamızı bekleyen akıbetin Petlas'ın akıbeti gibi olması, fabrikadan ekmek yiyen onbinlerce insanın mağdur edilmesi ve daha da vahimi şartnamede 5 yıl üretim şartı var ama beş yıl sonra ne olacağının belli olmaması. Şeker fabrikaları eski kuruluşlar olduğundan çoğu şehrin içerisinde kalı-yor ve arazileri çok değerli. Kırşehir'de öyle. Umarız bu özelleştirme ileriye dönük fabrikanın kapatılması ile sonuçlanmaz. Şu ana kadar Kırşehir Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesinden yaklaşık 11 yıldır Kırşehir'de faali-yet gösteren TSE Kırşehir Hizmet Temsilciliği ile ilimizin sahip olduğu tek bölge müdürlüğü olan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün kapatılacağına yönelik iddialara sesleri çıkmayan Kırşehir Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan'ı da ilimize, sorunlarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz” şeklinde değerlendirirken, Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait iki portföy halinde satışa çıkan 10 şeker fabrikası için yapılan ihalelere toplam 922 milyon dolar teklif geldi. Salı günü gerçekleşen nihai pazarlık görüşmelerinde Portföy C kapsamındaki Kastamonu, Turhal, Yozgat, Çorum, Çarşamba ve KIRŞEHİR Şeker Fabrikaları'na 656 milyon dolar ile en yüksek teklifi Ak-Can Şeker verirken, Portföy B kapsamındaki Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikaları'na da Kolin-Limak Ortak Girişimi 265 milyon 500 bin dolarla en yüksek teklifi verdi. İhale Komisyonu Başkanı Sami Ölmeztoprak'ın ricasıyla bedel 266 milyon dolara yuvarlandı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait Kastamonu, Turhal, Yozgat, Çorum, Çarşamba ve Kırşehir Şeker Fabrikaları (Portföy-C) ile Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikaları (Portföy-B) bir bütün halinde özelleştirme ihalelerinin nihai pazarlık görüşmeleri Salı günü yapıldı.
Son tekliflerin 11 Kasım'da alındığı ihale süreci için nihai pazarlık görüşmeleri için ilk olarak Kırşehir Şeker Fabrikası'nın da yer aldığı Portföy C için başladı. Eylemli başlayan şeker fabrikalarının B ve C grubu özelleştirme ihalesinde Portföy C'nin nihai pazarlık görüşmelerine, Safi Şeker, Ak-Can Şeker, Torunlar Gıda, Özaltın İnşaat, Kolin-Limak ve Konya Şeker olmak üzere 6 firma katıldı. Elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. 51 tur süren açık artırmada Safi Şeker ve Ak-Can Şeker çekişmeye başladı. Safi Şeker Gıda, ihaleden çekilince, 656 milyon dolarlık teklifle Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş en yüksek teklifi vermiş oldu. Kırşehir, Kastamonu, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları’na 656 milyon dolar veren Ak-Can Şeker, 2 yıldır Portföy C'nin peşinde koşuyordu. 2009 yılında düzenlenen ancak Şeker-İş Sendikası'nın açtığı dava sonucu iptal edilen ilk ihaleyi de Ak-Can Şeker 606 milyon dolar teklifle kazanmıştı. Ak-Can Şeker, 2 yıl sonra 50 milyon dolar fazla bedel ödeyerek Portföy C kapsamındaki 6 fabrika için ilk aşamada ipi göğüslemiş oldu.
Portföy-C ihalesi tamamlandıktan sonra ikinci ihale Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikaları (Portföy-B) için yapıldı. Ak-Can Şeker, Torunlar Gıda, Özaltın İnşaat, Şölen Çikolata, Siyahkalem Mühendislik, Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu ve Sınırlı Sorumlu Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği-Pankobirlik olmak üzere 7 firma teklif verdi. Elemesiz, elemeli turların ardından 258 milyon dolar başlangıç tutarı ve 250 bin dolar artırım aralığıyla açık artırmaya geçildi. Açık artırma 10 tur sürdü. Son ikiye Siyahkalem Mühendislik ve Kolin-Limak OGG kaldı. İhale sonunda ipi göğüsleyen 265 milyon 500 bin dolarlık teklifiyle Kolin-Limak OGG oldu. İhale Komisyonu Başkanı Sami Ölmeztoprak'ın ricasıyla bedel 266 milyon dolara yuvarlanarak ihale tamamlandı.
İŞÇİLER İHALELERİ PROTESTO ETTİ
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda Türkiye genelindeki 10 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle ilgili ihaleler devam ederken, binanı dışında protesto vardı. Polis gözetiminde eylem yapan şeker fabrikalarında çalışan işçiler üzerlerinde, 'Pancar yoksa çiftçi, işçi ve nakliyeci de yok', 'Pancar yoksa tarım yok, mücadelemiz Türkiye için', 'Sağlıklı nesiller için pancar şekeri tüketelim' pankartları açtı. İhale salonuna 30 metre uzaklıktaki işçiler, 'Direne direne kazanacağız' sloganları attı. İşçilerin protestosu olaysız sona erdi. Cengiz Holding Ankara Koordinatörü Ebubekir Demircan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları'nın (Portföy-C) nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi veren Ak-Can Şeker adına yaptığı açıklamada şeker üzerinde uzun süredir çalıştıklarını belirterek, "Diğer portföylerle de ilgileniyoruz. Taksit seçeneğini seçeceğiz ve yüzde 20'si peşin, 60 ay vadeyle ihale bedelini ödeyeceğiz" diye konuştu.
5 YILLIK ÜRETİM ŞARTI Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından varlık satışı yöntemiyle, özelleştirilen şeker fabrikalarında, yatırımcılara Şeker Kurulu tarafından belirlenecek kotalar çerçevesinde, 5 yıl boyunca yerli pancardan şeker üretimi şartı bulunuyor.
|