Kırşehir Kültür Evi olarak değerlendirilecek ve şehrimizin yöresel yemeklerinin sunulacağı Ağalar Konağı'nın 2012 yılında hizmete açılması bekleniyor.
Buram buram tarih kokan Kırşehir'in tarihi ve kültürel zenginliklerinden olan ve Kırşehir Belediyesi’ne tahsis edilen "Ağalar Konağı"nın, Ağalar Ko-nağı Kırşehir Mutfağı Projesi şeklinde hizmet alımı ihalesinin yapıldığı ve ihalenin sonuçlanmasının ardından yapılacak çalışma ile konağı 2012 yılında Kırşehir halkının hizmetine açmayı planladıklarını belirten Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, konuyla ilgili kardeş kuruluşumuz Kırşehir Televizyonu (KTV) haber ekibine yaptığı açıklamada, “Ağalar Konağı’nı tamamen Kırşehir'imizin kültürünü yansıtan bir Kırşehir Kültür Evi gibi düşünüyoruz” dedi.
Şehrimizde günümüze kadar ayakta kalan birkaç tarihi yapıdan ve Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneklerinden olan Kayabaşı Mahallesi Kadıhanı Caddesi Kayaşeyhi Sokak'taki "Ağalar Konağı", 1939 yılında Enver Ekinci tarafından yaptırılmıştı.
Kamulaştırılması 2003 yılında tamamlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilerek Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla tarihi eser olarak tescil edilen, kamulaştırılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı mülkiyetine geçen ve Kırşehir Belediyesi’nin devraldığı, Anadolu'daki belli başlı konakların en önemlilerinden birisi olma özelliğinin yanında Kırşehir'de günümüze kadar ulaşabilen nadir, sivil mimari örneklerinden taş, tuğla ve ahşap malzeme beraber kullanılarak inşa edilen Ağalar Konağı'nı Kırşehir Belediyesi olarak Kültür Bakanlığı'ndan devraldıklarını ve konağın altındaki parseli de satın aldıklarını kaydeden Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, şunları söyledi:
“Buraya da güzel bir proje hazırlattık ihalesini de gerçekleştirdik. İhale henüz sonuçlanmadı, ama kısa bir zaman içerisinde sonuçlanacak. Orasını tamamen Kırşehir'imizin kültürünü yansıtan bir Kırşehir Kültür Evi gibi düşünüyoruz.
“Sadece yöresel yemeklerin sunulduğu ve iç avlusu yani konağa bakacak restorandı ve iç avlusu olan, özellikle yaz aylarında o iç avluda zaman zaman ustalarımızın, musiki cemiyetimizin, tasavvuf konserlerinin verildiği çok nezih bir Kırşehir Kültür Evi olacak inşallah. Böyle de bir eksiğimiz var. Yani Kırşehir'e gelen misafirlerimiz, Kırşehir'i tanımak isteyen insanlar, Kırşehir'in neyi meşhur, ne yiyebiliriz Kırşehir'le ilgili dediklerinde gidebilecekleri işin doğrusu bir yer yok.
“Hem o açığı kapatacak, hem de insanların sosyal hayatında aileleriyle birlikte, nezih ve güvenli bir ortamda vakit geçirmelerini sağlayacak konakta aynı zamanda konağın içinde yemek olmayacak, ama çay kahve olacak. Üst kattaki odalarımızı ayın sohbetlerine ayıracağız. Ahi ve Yaren sohbetlerinin yapılabilmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. Kış günlerinde özellikle sohbet yapmak isteyen insanlara, arkadaş gruplarına orayı tahsis edeceğiz. Çaylarını da biz ikram edeceğiz. İnsanlar biraz televizyondan kurtulsun oraya gelsin, orada sohbet etme imkanı bulsun istiyoruz. Bu amaçlarla inşallah burayı önümüzdeki yıl hizmete açmış olacağız.”