Şizofren Hastaları Sosyalleşiyor30-12-2011 Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ekim ayında hizmet vermeye başlayan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören şizofren hastalarının yaptığı eserler satışa sunuldu. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde günlük olarak evlerinden alınıp psikiyatri, psikolog, hemşire ve yardımcı sağlık personeli ile tedavileri yapılan şizofreni hastalarının Halk Eğitimi Merkezi öğretmenlerinin verdiği eğitim-lerde yaptıkları ürünler, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hasta-nesi’nde kurulan reyonda satışa sunuldu.
Şizofren hastaları, sosyal hayata katılmalarını sağlayabilmek için düzenlenen aktiviteler sonucunda aldıkları eğitimleri yaptıkları ürünlerle ortaya koyarken, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde günlük 17 ila 20 arasında hasta tedavi görüyor.
3 Ocak tarihinden itibaren de Mucur ve Kaman’daki hastaların belirlenmesi için Salı günü Mucur, Perşembe günü ise Kaman’da eğitimler verileceği bildirilirken, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hemşiresi Yasemin Çatar ve Başhekim Op. Dr. Hacı Kaymaz, şizofren hastalarının yaptığı ürünlerin satışı ve merkezde verilen eğitimlerle ilgili Kırşehir Televizyonu (KTV) haber ekibine bilgiler verdi.
Ekim ayında faaliyete geçen ve özellikle şizofren hastalarının rehabilite edildiği merkezde tedavi altına alınan kişilerin becerilerini de ortaya koymalarını sağlayan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde, evlerinden alınan hastaların saat 16.00’ya kadar birçok faaliyete katılmalarının sağlandığını belirten Çatar, “Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde belirlediğimiz şizofreni grubuna giren hastalarımız var. Halk Eğitimi hocalarının yardımıyla sabahtan gelip akşam 16.00'ya kadar aktivitelere katılıyorlar. Gelen hastalarımızın özellikle aileleri çok mutlular. Bu insanlar ellerine bir çay bardağı alıp yıkayabilen insanlar değildi. İlaçların etkisi var. Sosyal aktivitelere katılmama vardı. Hastalarımız erkenden geliyorlar. Biz ilaçlarını takip ediyoruz. Psiki-yatrla seanslara giriyorlar. Şu anda 17 ile 20 arasında günlük gelen hastamız var, sayıları değişiyor. Yılbaşından itibaren de Salı ve Perşembe günleri Mucur ve Kaman'a vermeyi düşünüyoruz. Belediyelerimiz destek olup bize servis düzenliyorlar. Hastaları belirledik. 3 Ocak'tan itibaren Salı günleri Mucur, Perşembe günleri de Kaman'a gitmeyi düşünüyoruz. Hastalarımız hem sosyalleşiyorlar, hem biz kendimizi tanıtıp Kırşehir halkının da desteğini istiyoruz” diye konuştu. Hastane girişine kurulan reyonda satışı yapılan ürünler, genel olarak Kırşehir’in konu edildiği, tarihi yerlerin resmedildiği eserlerden oluşurken, ürünlerin satışından elde edilen gelirin de yine Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören kişilerin aktivitelerinde kullanılmak üzere değerlendirileceğini açıklayan Başhekim Hacı Kaymaz da, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde hastaların zaman geçirmesinin oldukça önemli olduğunu dile getirerek, “Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ne bakanlık da ayrı bir önem veriyor, üzerinde duruyor. Kırşehir için de bir kazanç oldu. Hastanemizde Ekim ayında açtık burayı. Şu anda 17-20 arasında hasta her gün sabah evinden alınıp Toplum Ruh Sağlığı'nda bir psikiyatr, bir psikolog, hemşire ve yardımcı sağlık personeli ile birlikte gün boyu etkinliklerde bulunuyorlar. Tedavileri devam ediyor. Hastalarımızın iyi vakit geçirmesi, zamanını değerlendirmesi açısından oldukça önemli. Çok güzel eserler ortaya çıkarmışlar. Hem merkezde, hem de çevre ilçelerimiz dahil incelemelerde bulunarak özellikle psikolojik problemleri olan, tedavi alan, evinde zorlanan hastaları buraya sabahtan getiriyoruz ve akşama kadar hastalarımızla birebir ilgileniyoruz. Oldukça güzel bir merkez oldu” dedi.
|