Çalıştıştayın Sonuç Bildirgesi 30-12-2011 Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin koordinatörlüğünde "Daha Güçlü Ekonomi, Daha Güçlü Kırşehir" sloganıyla düzenlenen Kırşehir 1. Ekonomi ve Yönetim Çalıştayı'na ilişkin Sonuç Bildirisi kamuoyuna açıklandı. 3 Aralık 2011 tarihinde Ahi Evran Üniversitesi Bağbaşı Yerleşkesi'nde Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer'in katılımlarıyla düzenlenen çalıştayda gün boyunca toplam 6 oturumda 34 sunum gerçekleştirilmişti.
Kırşehir'de ilk kez düzenlenen, kapsam ve içerik olarak siyasiler, mülki idare amirleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, medya mensupları ve akademisyenler başta olmak üzere tüm il paydaşlarını bir araya getirmiş olmasıyla ön plana çıkan çalıştayın genel değerlendirme oturumunun Vali Mehmet Ufuk Erden'in başkanlığında Kırşehir Milletvekilleri Abdullah Çalışkan, Muzaffer Arslan, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ve Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam tarafından gerçekleştirilmesi, il genelinde işbirliği ve dayanışmanın sağlanması adına kamuoyunda önemli bir mesaj olarak nitelendirilirken, Ahi Evran Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müşa-virliği’nden yapılan basın açıklamasında, Kırşehir 1. Ekonomi ve Yönetim Çalıştayı'nda ele alınan temel hususlar ve alınan tavsiye kararları kamuoyuna açıklandı.
Buna göre çalıştayın ikincisinin önümüzdeki yılsonuna kadar daha büyük bir ölçekte düzenlenmesi öngörülürken, Çalıştay Sonuç Bildirisi’nde öncelikle Kırşehir'in temel ekonomik ve yönetsel sorunları şu şekilde sıralandı:
“Türkiye'de 2009 yılında yürürlüğe giren yeni yatırım teşvik sistemine göre Kırşehir'in dördüncü bölgede olması gerekirken üçüncü bölgede yer alması il genelinde yapılması düşünülen yatırım potansiyeline ciddi bir engel olarak durması. Bununla birlikte il bazında yatırımların çekilmesi ve mevcut yatırımların des-teklenmesi konusunda sadece teşvik sisteminin yeterli görülmesi.
“Kırşehir tarih, kültür ve termal turizm bakımından önemli kaynaklara sahip olma-sına karşın mevcut yeteneklerini kullanamaması.
“Kırşehir'de faaliyet gösteren KOBİ'lerin genelde aile işletmesi olarak kurulması, kalifiye elemanın yetersiz olması, Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitesi altyapılarının yetersiz olması ile birlikte iş yapma kültürünün olmaması ve lokomotif bir sektörün eksikliği.
“Kırşehir'de nitelikli eleman (ya da ara eleman) bulmakta zorlanılması, bu kapsamda açılan meslek kurslarına katılımcı bulunamaması, işgücüne katılım oranının düşük olması, çalışma potansiyeline sahip olan 62 bin kişinin çalışmaması ve nihayet örgün eğitim ile işgücü piyasası taleplerinin uyuşmaması.
“Termal turizm konusunda tanıtımın ye-tersiz olması ve inovatif hizmetlerin tesis-lere yansıtılamaması. İl genelindeki tarihi ve kültürel eserlerin gerektiği biçimde restore edilememesi, bu eserlerin turizm geliri olarak dönüştürülememesi ve potansiyel kay-nakların atıl kalması.
“Üniversite, sanayi, sivil toplum ve medya işbirliğinin bugüne kadar etkin bir şekilde sağlanamamış olması ve enerjinin iç çekişmelerle harcanması.”
Sonuç Bildirisi’nde bu sorunlarla birlikte bazı çözüm önerileri de kamuoyunun bilgisine şu şekilde sunuldu:
“İlin tüm paydaşlarının bir araya gelmesi, altyapı yetersizliğinin giderilmesi, ulaşım olanaklarının artırılması ve Kırşeh
ir'e yapılacak yatırımları cazip kılacak fikir, proje ve lobi faaliyetlerinin hayata geçirilmesi. “Kayseri ve Ankara'daki yatırımcıların geniş bir istekli grubu ile davet edilmesi ve istihdam yaratıcı alanlara yönlendirilmesi somut adımlar arasında gösterilebilir. “Kara, hava ve demiryolu ulaşımı konusunda siyasi ve bürokratik mekanizmanın harekete geçirilmesi gerekliliği ön plana çıkmaktadır.
“Özellikle tarihi mekanların profesyonel çalışmalarla butik otel haline getirilmesi, ilgi çekici figürlerin turistlerin beğenisine sunulması.
“Çevre yolunun OSB'den geçmesi ya da Kayseri yoluna bir bağlantı yapılması gerekliliği, il idarecilerinin, sanayicilere bakışının KOBİ'lerin gelişimi açısından önemli olduğu ve bu konuda olumsuzlukların giderilmesi.
“İşsizliğe çözüm bulmak için markalaşmanın teşvik edilmesi, Kırşehir'in farkını ortaya koyabilecek proje ve uygulamalar üzerinde yoğunlaşılması.
“Kırşehir'in seyahat acenteleri ile entegre bir şekilde paket turların konaklama noktası haline getirilmesi. Öncelikle nüfusun yoğun olduğu Ankara, Kayseri ve diğer yakın illerde termal turizm hareketliliğini artıracak reklam süreçlerinin uygulamaya konulması. Kırşehir'i tanıtıcı billboard ve sergilerin büyükşehirlerde sergilenmesi, farklı belediyelerle işbirliğine gidilmesi, ulusal ölçekli kitle iletişim araçlarının yeterince kullanılması ve ilimizin tüm paydaşlarının işbirliğine yönelmesi, kısır ve küçük çekişmelerden uzak durulması, farklı avantajların birlikte kullanılması ve ortak amaçlar etrafında bir kültürel zemin oluşturulması.”
|