Kırşehir'de 400 Mülteci Var09-01-2012 Siyasi nedenlerden tutun da ülkelerinde yaşanan savaş nedeniyle Birleşmiş Milletlere üye ülkelere geçiş sürecinde Türkiye'ye sığınan yabancı uyruklu sığınmacılar, İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle Kırşehir'i tercih ediyor. Kırşehir'de 400 yabancı uyruklu vatandaşın geçici süre ile ikamet ettiği öğrenildi. Kanada, Norveç, Finlandiya, ABD gibi sanayi ülkelerine geçiş sürecinde Kırşehir'de 2011 Aralık tarihi itibariyle 400 yabancı uyruklu ikamet ediyor. İlimizde özellikle Aşıkpaşa, Ahievran, Medrese, Yenice, Bağbaşı ve Nasuhdede Mahalleleri'ndeki apartmanlarda kiralamış oldukları dairelerde ferdi ya da aynı uyruklu olup anlaşabilecekleri aile yakınları ile birlikte müşterek bir şekilde ikamet eden 400 sığınmacıdan bekar olanları ise otel ya da apart otellerde ikamet ediyor. Kırşehir'deki sığınmacı sayısı gelen ve gidenlerin durumuna göre değişiklik gösterirken, Kırşehir'de ikamet eden sığınmacıların kalma süreleri ve yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak Kırşehir Televizyonu (KTV) haber ekibine bilgiler veren Sığınmacılar ve Mülteciler Yardımlaşma Derneği Başkanı Bayram Pehlivanlı, sığınmacıların ülke genelinde 52 şehirde ikamet ettiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin uygulama ortağı olarak Türkiye'deki sığınmacı ve göçmenlerin, mültecilerin kaldığı pilot illerdeki ofislerde sığınmacılar için psiko-sosyal destek projesi amaçlı çalışmalar yaptıklarını ve Kırşehir'de 2007 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini belirten Pehlivanlı, şunları kaydetti:
“Sığınmacı ve mültecilere psiko-sosyal destek projesinde 2007 yılın-dan bu yana Kırşehir'de görev yapmaktayız. Kırşehir'de net olmamakla birlikte ortalama 350, 400'e yakın sığınmacı var. Belki daha fazla da olabilir. Çünkü sürekli artmakta. Mül-tecilerin kalma süresine ilişkin net bir zaman söylemeyiz.
“Kişiler, Birleşmiş Milletlerden kabul statüsü aldıktan sonra dosyaları mülteci kabul eden Amerika, Kanada ve Avustralya'ya sunuluyor. Söz konusu Amerika ise Iraklılar için ortalama 1-2 yıl arasında kabulleri üçüncü ülkeye göç etmeleri mümkün oluyor. Fakat ret aldıkları zaman Amerika'da bu kişilerin dosyaları Kanada ve Avustralya'ya tekrar sunuluyor. Her ülkenin incelemesi de ortalama 1,5-2 yıl sürebiliyor. Iraklılar için ortalama 1 ila 2 yıl, fakat Amerika'dan ret olduktan sonra net olmamakla birlikte 3-5 yıl ya da daha uzun sürelere çıkabiliyor.
“Sığınmacı olarak geldiklerinde ülkemizin yetkili makamlarına iltica başvurusu yapıyorlar ve 52 uydu şehir var Türkiye Cumhuriyeti'nde. Sevk olundukları yer belli bir planlamaya bağlı olarak bakanlık tarafından sevk edilen sığınmacılar sevk olundukları ile gidip orada ilin Yabancılar Şubesi'ne kayıt oluyorlar ve kendilerine yabancılara ait ikamet teskeresi hazırlanıyor. Ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yabancılara ait kimlik numarası çıkartılıyor. Bu süre 6 ay prosedür gereği uzatılıyor. Kişilerin mülteci olarak başka ülkelere kabul olup çıkışları oluncaya kadar devam ediyor.”
|