Kırşehir'in Geçmişi Merkez Kalehöyükte Saklı12-01-2012 Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gökgül, şehir merkezinde bulunan Kalehöyük’ün Kırşehir'in geçmişine ışık tutacağını belirterek, kazılması gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz yıllarda Ahi Evran üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı ile Kırşehir Müze Müdürlüğü'nün ortak çalışması sonucu arkeolojik kazı çalışması başlatılan ancak çalışmalara ara verilen Kalehöyük ile ilgili olarak Kırşehir İl kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gökgül, kazı çalışmalarının yeniden başlaması gerektiğini söyledi.
Kırşehir'in ve Anadolu medeniyetlerinin en eski tarihinin Kalehöyük'te barındığını kaydeden Gökgül "Bu kalıntıların gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. Biz şehir merkezindeki Kalehöyük'ün kazılmasını istiyoruz. Burada yapılacak kazı çalışmalarında çıkacak eserler şehrin müzesini zenginleştirecek ve şehir müzesi bu eserlerle yeniden vücut bularak ülke çapında isim yapacak bir noktaya ulaşacağını düşünüyorum. Bu yıl üniversite ile görüştük. Üniversitenin Arkeoloji Bölümü Başkanı bir profesör hocamız var. Hocanın Tekirdağ'da yaptığı bir kazı çalışması mevcut. Kazı başkanı olarak orada çalıştığı için ikinci çalışmasını burada yapamıyor. Kanun gereği her profesör bir kazı yapabiliyor. Dolaysıyla, üniversite Arkeoloji bölümünde başka profesör olmadığı için kazı yapamadı." dedi.
Gökgül "Bakanlığımız ile ortaklaşa yürütülecek çalışma ile kazıyı iki yıl sürdürebilirsek, üniversitedeki hocalardan bazıları bu süre içerisinde doçent olacak ve kazıyı devralacak. Üniversitedeki hocalarla yapılan görüşmeler sonunda modüler bir koruma çalışması yapılmasını kararlaştırdık. Yapılan kazının üzeri yağmurdan, rüzgardan ve dış etkilerden korunacak şekilde bir sistem geliştirilecek. Bu şekilde bir çalışma yapıldı taktirde kazının üzeri ilave edilerek kapatılacak, hem de kazı alanı ziyaretlere açık olabilecek." şeklinde konuştu.
Gökgül "Kazı çalışmasının yapılacağı alanda yapıtın olmaması lazım. Kalehöyük'e şu anda bir tek çivinin çakılması bile doğru değil. Kalehöyük'e daha evvel cami ve okul yapılmış, yakın zamanda da ağaçlandırma çalışması yapılmış, dahası kalenin eteğinde dükkanlar ve işyerleri var. Dükkanların taşınması lazım, Kalehöyük'ün üzerindeki yapıtlarında yıkılması ve caminin oradan taşınması gerekir. Bu şekilde, kazı çalışmasına mani olacak tüm unsurlar ortadan kalkmış olur. Kalehöyük'te yapılacak kazılarda Anadolu medeniyetlerinin ve Osmanlı'nın geçmişine ışık tutacak nitelikte eserlerin ortaya çıkacağına inanıyorum. Planlamalarımız tamamlandığında çalışmaların başlaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.
|