Çödep'le 119 Öğrenciye Destek 27-03-2012 Kırşehir Valisi Mehmet Ufuk Erden'in talimatları doğrultusunda 2011 yılında Kırşehir Valiliği, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nce ortaklaşa hazırlanan ve hayata geçirilen Çalışkan Öğrencilere Destek Projesi'nden (ÇÖDEP) derslerinde başarılı oldukları halde ekonomik nedenlerden dolayı dershane desteği alma imkanı olmayan 119 öğrenci yararlanıyor. Başkanlığını Vali Mehmet Ufuk Erden'in eşi Yeşim Erden'in yaptığı proje ile başarılı olduğu halde maddi yetersizlikler nedeniyle dershaneye gidemeyen öğrencilerin desteklenmesi hedeflenirken, Kırşehir merkez ve ilçelerinde proje kapsamında oluşturulan komisyon tarafından yapılan inceleme sonunda 119 öğrenci dershane desteği aldı.
Eğitimde marka kent olan Kırşehir'in eğitim ve öğretimde gösterdiği başarının gelecekte daha üst seviyelere taşınması amacıyla Vali Erden'in talimatları doğrultusunda hazırlanan ve hayata geçirilen Çalışkan Öğrencile-re Destek Projesi'nin çalışmala-rıyla ilgili kardeş kuruluşumuz Kırşehir Televizyonu (KTV) haber ekibinin görüştüğü Vali Erden’in eşi Yeşim Erden, il merkezinin yanı sıra ilçelerde de çalışmaların devam ettiğini söyledi.
55'i erkek, 64'ü de kız öğrenci olmak üzere 119 öğrencinin destek aldığını belirten Yeşim Erden, proje ile hedeflediklerinin sadece eğitim kapsamında olmadığını, öğrencilerin sosyal yönden başarılı olup olmadıklarının da değerlendirildiğini kaydetti.
ÇÖDEP'in desteği ile öğrencilerin başarılarının arttığını vurgulayarak, çok güzel sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Yeşim Erden, şunları söyledi:
"2011-2012 eğitim-öğretim yılında ÇÖDEP projesi çerçevesinde okullarımızdan öğrencileri tekrar istedik. Geçen sene bu çalışma tabii ki fikir verdi. Acemiliklerimiz oldu geçen sene, ama bu sene daha bilinçli, eksikleri tamamla-yarak daha kararlı yol aldık. Gelen sayılar doğrultusunda okullarda ve biz-zat evlere giderek tespitlerimizi netleş-tirip, kurumlar arasında bilgiler alındı. Sonuç olarak 55 erkek, 64 kız öğrenci olmak üzere 119 öğrencimiz var.
"Şu anda ÇÖDEP çerçevesinde 7 ve 8'inci sınıflar birinci kademede, ortaöğretimde 11 ve 12'leri kapsıyor. Bu projemizde amaç şuydu. Belli bir standardımız var tabii ki. Çalışkanlıkla ilgili bu standarda uyan, maddi durumu da sıkıntılı olup hiç dershaneye gidemeyen, destek alamayan öğrencilerimize nasıl yardımcı olabiliriz düşüncesiyle harekete geçtik. Merkezde sadece 8 dershanemiz, 5 tane etüt merkezimiz var. O öğrencilerimizin dağılımını sağladık. Aynı şekilde ilçelerde de bu proje devam ediyor. "İlçelere, köylere kadar gittik. Yani mümkün olduğunca öğrencilerimizi ya ilçe merkezindeki ya da Kırşehir'deki dershanelere yönlendirdik. Okul ve dershane başarılarını bir noktada topluyoruz. Düşüş veya sorun var mı, nasıl yardımcı olabiliriz diye bizzat öğrencilerle beraber oluyoruz. Fevkalade sonuçlar söz konusu.
"Özellikle 7'lerde bir öğrencimiz var. 495 puan alıyor, şu anda tam puana doğru gidiyoruz. Fevkalade sonuçlar söz konusu. Bizim için çok onur verici, sevindirici sonuçlar elde ediyoruz. Şimdiye kadar birinci kademede hiç dershaneye gitmemiş, ilk kez dershaneye giden öğrencilerimiz var içlerinde. Akademik başarı gerçekten çok önemli, ama sosyal başarı durumları nasıl onu çok önemsiyoruz. Çok başarılı olup, çok çekingen öğrencilerimiz de var. Bizzat onlarla ilgileniyorum. Bu konuda özellikle rehber öğretmenlerinden ve idarecilerden yardım istiyoruz.
"Çocuklarda sosyal yönden de gelişimler çok iyi gidiyor. En azından kendilerine güvenleriyle ilgili konuyu çok önemsiyorum. Kendine güvenen çocuk çok başarılı oluyor. Akademik başarı çok önemli, ama hayat başarısı bir o kadar önem arz ediyor.
"Sosyal açıdan da kendini geliştirmek önemli ve ben kaliteli bireyler olmalarını çok önemsiyorum. Kendi içle-rindeki cevheri fark etmeleri için onlarla mümkün olduğunca birlikte olmaya çalışıyoruz. Gerçekten çok iyi gelişmeleri gözle görebiliyoruz.
"ÇÖDEP aslında uzun soluklu bir proje. Buna başlarken de nasıl olur diye çok düşündük. Üniversiteye yerleşen bir öğrenci her halükarda 18'ini geçmiş oluyor. Çözüm üretiliyor. Şu an üniversitede bizim mezunumuz yok. Tabii ki iki senelik bir proje, uzun soluklu sonuna kadar götürülmesi gereken bir proje. Zaten geçen sene 8'inci sınıflardan liselere, 12'lerden de üniversiteye yerleşenlerle bir çayımız oldu. Onları bir araya getirdik. Bu farkındalığı oluşturmaya çalıştık.
"Bu projenin aslında kaliteli birey yetiştirmek kadar bir arka planda olunan bir amacı daha var. Bence mağdur olan, yani maddi durumu sıkıntılı olan, ama çok başarılı olan bireylerimiz yok olma-sın. Ben bugün bu projeyi başlattım, ama çevremizi fark edelim, birazcık bu farkındalığı sağlama niyetiyle de başlattım aslında. İdarecilerimiz, öğretmenlerimiz duyarlı olsun öğrencilerine. Böyle biri varsa birlikte olunup, sınırlar zorlanarak bunlara iyi yerler kazandıralım, yardımcı olalım. Bu yardımlaşmayı biraz uyandırmak, canlandırmak niyetiyle de başlattım aslında. Tabii ki üniversitede de bunun devam etmesi gerekiyor. Bu gençlerimizin hayata kazanıncaya kadar takipleri yapılması gerekiyor ve niyetimiz zaten o yönde.”
|