Kır-Çed'ten Ağaç Katliyamına Tepki25-04-2012 Kırşehir Kültür-Sanat-Çevre Tanıtma ve Koruma Derneği (KIR-ÇED) Başkanı Mustafa Bağ, yazılı bir basın açıklaması yaparak, Boztepe ilçesi yolu üzerindeki Kervansaray Dağları eteklerinde ekili bulunan karaçam ormanında 100 kadar fidanın tepesinin ve yan dallarının kırılmasına tepki gösterdi. Bölgedeki hassas ve endemik türlerin varlığını tespit etmek için Kervansaray Dağları ağaçlandırma sahası içinde yaptıkları gezi esnasında henüz 10 yaş civarında olan fidanların tepe ve yan dallarının kırılmış olduğu manzarasıyla karşı karşıya kaldıklarını ve yaklaşık 100 civarındaki karaçam fidana bu şekilde zarar verildiğini kaydettiği açıklamada, “Kim veya kimler tarafından yapıldığı meçhul olan bu saldırı doğal çevreye verilen zararın ötesinde körpe fidanlara bir öç alma duygusu ile saldırılmış ve zarar verilmiştir” diyen KIR-ÇED Başkanı Mustafa Bağ, tepkisini şöyle dile getirdi:
“Bölgemizdeki hassas ve endemik türlerin varlığını tespit etmek için çıkmış olduğumuz Kervansaray Dağları ağaçlandırma sahası içinde gördüğümüz manzara karşısında şaşkına döndük. Henüz 10 yaş civarında olan fidanların tepe ve yan dalları kırılmış. Bölgede bulunan yaklaşık 100 civarındaki karaçam yetişkin fidana bu şekilde zarar verilmiş.
“Ben gördüğüm manzara karşısında dehşete düştüm ve 177 Orman İhbar Hattı’nı aradım. Daha sonra beni Orman Şefi aradı ve bölgeye gideceğini söylediler. Bu olayın çok yeni olduğu, kırıklardan ve kırılan dalların yapraklarının tazeliğinden, bir günlük olduğu anlaşılmakta. Bu katliamı yapanlar insan olamaz diyorsunuz. Önce bu katliamın yapıldığı ağaçların orta yerinde ateş yakılmış. Sanırım ateşle muvaffak olunamamış. Sonra fidanların tepeleri ve yan dalları kırılmış.
“Kırşehir bozkırını ağaçlandırma çalışmaları içinde bulunan Orman Şefliği'nin ve KIR-ÇED'in doğa için vermiş olduğu mücadelede doğaya verilen bu zarar affedilecek gibi değil.
“Bu ülkede koruma, kurtarma ihbara dayalı yapılıyorsa bu ülke boşuna kolluk güçleri besliyor demektir. Neden bu bölge rutin olarak orman muhafaza memurlarınca ve Jandarma tarafından kontrol edilmez? Şunu açıkça söylüyorum. Kervansaray Dağı ormanlık alanları birer açık hava meyhanesi gibi. Her taraf içki şişeleri ve kırıklarıyla, piknik ateşlerinin kara lekeleriyle dolu. Devlet ve biz çevreciler birileri bu ormanlık alanlara zarar versin diye emek ve para harcamıyoruz. Ormanlık alanlara izinsiz girmek suç mu suç. Öyleyse gereği neden yapılmıyor? Ormancılar aralıklarla bu bölgede kontrol devriyeleri yapmıyorlar. Biz çevre örgütü olarak Kırşehir Valiliği’nin daha etkin, daha kontrollü koruma için gerekli önlemleri almasını talep ediyoruz.
“Uyarı niteliği taşıyacak afişlerin bölgedeki ormanlık alan girişlerine asılmasının, kent merkezinde bulunan billboardlarda bu uyarıların yapılmasının gerekliliğini savunuyoruz. Havaların ısınmasıyla bölgede hassasiyet giderek artacaktır. Ağaçlara bu şekilde zarar verme işlemleri ileriye doğru baş edilemeyecek ve önlenemeyecek yangınlara da neden olabilir.
“KIR-ÇED olarak Kırşehir halkından bölgeye yönelik hassasiyetlere özen göstermelerini, bir fidanın insan sağlığı için önemini algılamaları ve bilmeleri gerektiğine inanmalarını, bu duyarlılığı göstermelerini talep ediyoruz. Unutmayınız ki bizler doğayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık. Çocuklarımız için, sağlıklı bir dünya için gayret etmezsek onların geleceğini şimdiden yok etmiş oluruz.
“Bu konuda herkesin kendisini sorumlu ve görevli hissetmesi çok önemli. Biz bu duyarlılığın yaygınlaştırılması için Kırşehir Valiliği'nin konunun hassasiyetini sık aralıklarla kamu ile paylaşması gerekliliğine inanıyoruz.”
Çağdaş Kırşehir
|