Kırşehir'den Kene Uyarısı28-05-2012 Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü, yaz mevsimiyle birlikte görülmeye başlayan kene vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Yaz mevsiminin başlamasıyla ülke genelinde kene ısırması vakalarında artış olduğu, özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na neden olan kene ısırmasının birçok hastalığa neden olduğu bildirilirken, son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, kene vakalarında ölüm oranlarının hâlâ yüksek olduğuna dikkat çekilen Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, "Söz konusu kene kurak ve yarı kurak bozkır iklimini sevmekte ve genellikle bozkır ile diğer iklimlerin kesişme yerlerinde, kuru taban örtüsüne sahip bodur ormanlık (meşe, geven vb.) alanlarda yaygın olarak görülmektedir" denildi.
Keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etkenin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyon olarak tanımlanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’na karşı son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranlarının hâlâ yüksek olduğunun belirtildiği Sağlık İl Müdürlüğü açıklama-sında, ülkemizde laboratuvar sonuçlarına göre tespiti yapılan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın dışında çok sayıda hastalığın bulaşma riskini taşıyan kene ısırmalarına karşı daha dikkatli olunması istenerek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı olan kişide ani başlayan ateş, baş ağrısı, kırıklık, halsizlik, kas ağrıları, belirgin iştahsızlık görüldüğü kaydedildi. Bazı olgularda vücudun değişik bölgelerinde burun, dişeti, iç organ ve cilt altı kanaması gibi kanamaların görüldüğü ve hastalığın ağır seyredebileceğinin anımsatıldığı açıklamada, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’nın doğal dengenin değişimi, yani iklim, bitki örtüsü, yabani hayvan sayısındaki artışla doğrudan ilgili bir hastalık olduğu da belirtildi.
Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresinin genellikle 1-3 gün olduğu, bu sürenin en fazla 9 gün olabileceği belirtilerek, enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda sürenin 5-6 gün, en fazla 13 gün olabileceğinin ifade edildiği Sağlık İl Müdürlüğü açıklamasında, hastalığın genellikle meslek hastalığı şeklinde ortaya çıktığı, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları ile sağlık personelinin risk grubunda yer aldığı belirtilirken, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altında yer alıyor.
Henüz ergin olmamış Hylomma soyuna ait kenelerin küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alıp, gelişme evrelerinde muhafaza ederek, ergin kene olduğunda da hayvanlardan ve insanlardan kan emerken bulaştırdığı bilgisinin de verildiği açıklamada, kişisel olarak yapılabilecek korunma tedbirleri şöyle sıralandı:
“İnsanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaşma önlenebilir. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir. “Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği olası açıklıkların kapatılması önemlidir. Pantolon paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesi vb. “Kenelerin bulunduğu alanlara gidilirken vücudun açıkta kalan alanlarına ve elbiselere cilde sürülebilen böcek kovucu maddelerin (repellent) uygulanması korunma için etkili olmaktadır.
“Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske giymeleri gerekmektedir.
“Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır. Eve gelindiğinde de vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Kene içerisinde çamaşır suyu veya alkol bulunan ağzı kapaklı bir şişe içerisine konur ve çöpe atılır. Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riski de o kadar azalır. Kişi eğer keneyi kendisi çıkaramayacaksa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır.
“Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya, gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. “İnsanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas yapılmamalıdır.”
|