Osmanlı'nın Manevi Mimarı Şeyh Edebali Anıldı29-05-2012 Osmanlı'nın manevi mimarlarından Şeyh Edebali, doğduğu köy olarak bilinen Kırşehir'in Mucur ilçesine bağlı İnaç köyünde düzenlenen törenle anıldı. İnaç Köyü Şeyh Ebedali Kültür Dayanışma Yardımlaşma ve Güzelleştirme Derneği tarafından düzenlenen, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısı, din bilgini, Ahi şeyhi, Osman Gazi'nin kayınbabası ve hocası, Orhan Gazi'nin dedesi, bir anlamda da sonradan imparatorluk olacak Osmanlı Devleti'nin fikir babası ve manevi mimarlarından Şeyh Edebali'yi anma töreni Pazar günü gerçekleştirildi.
Vali Mehmet Ufuk Erden, Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Müslim Kılıçaslan, Emniyet Müdürü Metin Aşık, Müftü Mustafa Balık, Mucur Kaymakamı Arif Yalçın, Mucur Belediye Başkanı Ali Şahin başta olmak üzere bazı daire müdürleri, oda ve dernek başkanları, işadamları ve çok sayıda vatan-daşın katıldığı anma töreni saat 11.00'de saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Mucur’un İnaç köyünde Pazar günü düzenlenen ve Kırşehir Belediyesi Mehter Takımı gösterisinin sunulduğu anma töreninin açış konuşmasını Şeyh Ebedali Kültür Dayanışma Yardımlaş-ma ve Güzelleştirme Derneği 2. Başkanı Mahmut Kayaoğlu yaptı. Konuşmasında, bütün kaynaklarca 1326 yılında vefat ettiği belirtilen Şeyh Edebali'nin 120 yıl yaşadığının dikkate alındığında 1206 yıllında İnaç köyünde doğduğunu anımsatan Kayaoğlu, Türk'ün erdem ve gurur anıtı olarak Söğüt bölgesine konan 400 çadırdan üç kıtaya uzanan Osmanlı İmparator-luğu'nun devlet olarak temellerinin atılmasının manevi mimarının çok önemli hizmet ve katkılarıyla Şeyh Edebali olduğunu vurguladı.
Kayaoğlu'nun konuşmasının ardından sırasıyla Mucurlular Dernek Başkanı Bekir Onan, Mucur Belediye Başkanı Ali Şahin, Müftü Mustafa Balık, Ahi Evran Üniversi-tesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Milletvekilleri Muzaffer Aslan ve Abdullah Çalışkan ile Vali Erden tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
Konuşmasında Kırşehir'in, Anadolu'nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Vali Erden, "Şeyh Edebali bizim tarihi-mizde özelikle Osmanlının kuruluşunda önemli harcı olanlardan bir tanesidir. Kırşehir'de Osmanlının kuruluş dönemlerinde yaşamış büyük zatlar var. Ahi Evran, Aşık Paşa, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre gibi zatlar bu toprakların insanları ve bunlardan bir tanesi de Şeyh Edebali'dir. Şeyh Ede-bali'nin Osman Gazi'nin, ‘Bey oğul, Bey oldun’ diye başlayan öğütleri bana çok manidar gelir. Hepimiz için ışık tutan, rehber kılan önemli öğütler. Biz geçmişimizle gurur duyan, geçmi-şimize sahip çıkan, kökümüzü derinliklerindeki en uç noktaya kadar kucaklayan bir milletiz. Gele-ceği kurgulamak öncekilerin ışıkla-rının oluşturdukları aydınlıkta yürümek çok önemli. Bu yönüyle aziz milletimiz çok şanslı, bizler çok şanslıyız. Önemli miraslara sahibiz. Dileğimiz bunu daha iyi korumak ve ötelere taşımak, gelecek kuşaklara anlatmak. Kırşehir'in tanıtımı için biraz daha çabalar sarf etmek durumdayız. Sivil toplum kuruluşlarımızla, oda ve dernek başkanlarımızla, kamu kurumlarımızla, halkımızla hepimiz. O zaman şehrimizin önü açılacak, daha farklı bir konuma gelecektir. Bu programlar tanıtım için önemli. İster Ahi Evran-ı Veli Hazretleri, ister Şeyh Edebali, ister Aşık Paşa'nın anılmasıyla ilgili programlarda bu şahsiyetlerin öğretilerinin, felsefesinin, değerlerinin kabul edilmesi, bilinmesi ve bilinç altına yerleşmesidir önemli olan. O zaman anlamını bulur" dedi.
Şeyh Edebali Külliyesi'nin gezilmesi ve külliye hakkında bilgiler alınmasının ardından bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen Şeyh Edebali’yi anma töreni, konuklara yemek ikramı ve yapılan dua ile tamamlandı.
Çağdaş Kırşehir
|