Türk Dilinin Öncüsü Aşık PAŞA Şiirlerle Kırşehir'de Anılacak22-11-2012 Türk dilinin gelişmesi ve yayılmasında büyük hizmetleri bulunan Aşık Paşa adına bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Aşık Paşa Şiir Şöleni, 23-24 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. 1272-1333 yıllarında yaşamış, Türkçenin bayraktarı, büyük mutasavvıf, 12 bin beyitlik Garip-Name eserinin ünlü şairi Aşık Paşa, memleketi Kırşehir'de adına bu yıl ilki düzenlenen uluslararası şiir şöleniyle anılacak. İlk Türkçeci şairlerimizden olan, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Anadolu'sunda Arap ile Fars kültür ve dillerinin etkin olduğu bir dönemde on iki bin beyitlik Garip-Name adlı eserini Türkçe yazmış, 1272 yılında Kırşehir'de doğmuş, Türk şair ve mutasavvıf Aşık Paşa adına Kırşehir Valiliği, Belediye Başkanlığı, KIYŞAD (Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneği) ve İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Kırşehir Temsilciliği tarafından ortaklaşa olarak bu yıl ilki düzenlenen 'Uluslararası Aşık Paşa Şiir Şöleni' yarın başlayacak. Vali Özdemir Çakacak; Türk milletinin sesi, Türk kültür ve irfan hayatının önderi Aşık Paşa adına bu yıl uluslararası boyutta ilki düzenlenecek ve yarın panelle açılışı yapılacak olan Şiir Şöleni’ne tüm Kırşehir halkını davet etti... Aşık Paşa'nın Türk milletinin sesi, Türk kültür ve irfan hayatının önderi olduğunu ifade eden Vali Özdemir Çakacak'ın panel ve şiir şölenine tüm Kırşehirlileri davet ettiği anma programı yarın Kültür Merkezi'nde saat 15.00'de düzenlenecek olan Aşık Paşa konulu panelle başlayacak ve Cumartesi günü yine Kültür Merkezi'nde saat 18.30'da yurt dışı ve yurt içinden gelecek şairlerin katılımıyla düzenlenecek 1. Uluslararası Aşık Paşa Şiir Şöle-ni'yle devam edecek. Yarın Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek Aşık Paşa konulu panele konuşmacı olarak, Aşık Paşa'nın Garip-Name isimli eseri ile Gülşehri'nin Kuşların Dili isimli eserlerini günümüz Türkçesine çeviren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kemal Yavuz, Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlileri Prof. Dr. M. Fatih Köksal ve Doç. Dr. Selahattin Bekki katılacak.
Panele onur konuğu olarak da Kırşehir'de özellikle eğitim alanında yaptığı büyük maddi katkıları ile tanıdığımız ve Türk dil tarihinin en önemli eserlerinden biri olan Aşık Paşa'nın Garip-Namesi'ni maddi katkılarıyla yeni Türkçeye çevirterek Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanmasını sağlayan hemşehrimiz Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü'nün katılacağı bildirildi. Türk dilinin öncüsü Aşık Paşa adına düzenlenen program çerçevesinde Cumartesi günü gerçekleştirilecek Uluslararası Şiir Şöleni de Kültür Merkezi salonunda saat 18.30'da saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol konuşmaları ile başlayacak. Bu yıl ilk defa uluslararası düzeyde gerçekleştirilecek şiir şölenine Azerbaycan'dan 2, Makedonya'dan 2 ve yurt içinden 17 olmak üzere toplam 21 şair katılacak ve şiirlerini şiir severlerle buluşturacak. Türkçenin bayraktarı, büyük mutasavvıf, Aşık Paşa adına bu yıl 1'incisi düzenlenen Uluslararası Şiir Şöleni'ne Sait Sargın'ın sunumunda Türk Halk Müziği sanatçıları Abdullah Gündüz, Cemile Yücel, Adnan Torun, Haydar Akdoğan ve Hikmet Şentürk de türküleriyle ayrı bir renk katacak.
Gecede Azerbaycan'dan Memmed Ilgar ve Sabir Sanvan ile Makedonya'dan Bennu Muslu ve İlhami Emin ile birlikte Abdullah Satoğlu, Ali Aydemir, Doç. Dr. Ahmet Tevfik Ozan, Celalettin Tokmak, Cihan Eroğlu, Fikret Cengiz, Gültekin Özcan, Göksel kara, İbrahim Düğer, İhsan Tevfik Kırca, Hamdi Özseçer, Mehmet Kahvecioğlu, Mustafa Ceylan, Resmiye Ekinci, Rıfat Kurtoğlu, Veysel Turgut, Yıldız Toksöz'ün katılımıyla Kırşehir'de şiir rüzgarı esecek.
|