Kırşehir 1.Tarım Çalıştayı Sonuç Bildirgesi Yayınlandı03-01-2013 Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü ve Kırşehir Kent Konseyi Başkanlığı'nca 6 Aralık 2012 tarihinde organize edilen Kırşehir 1. Tarım Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayınlandı. Ekonominin temeli olarak nitelendirilen tarım sektörünü, tarım şehri olan Kırşehir'de geliştirmek adına yapılması gereken hususların irdelendiği ve daha çok önder çiftçilerin ve tarım sektörü ile ilgili sanayicilerin görüş ve önerilerine yer verilen 1. Tarım Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinde hayvancılıkla; bahçe tarımıyla; tarla tarımıyla ve tarıma dayalı sanayi ile sorunlar ve çözüm önerileri ilgili sonuçlar yer alıyor.
“Kırşehir 1. Tarım Çalıştayı” sonuç bildirgesinde Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam ile Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül’ün imzasıyla yapılan sunuşta da şunlar kaydedildi:
“Kırşehir bir tarım kenti olup, hayvancılık, tarla tarımı ve son yıllarda bahçe tarımında ilimiz müteşebbisleri büyük hamlelerde bulunmuşlardır. İlimizin sahip olduğu ekoloji ve iklim şartları tarımsal üretimde ilerlemeye müsaittir. Kızılırmak deltası, Hirfanlı Barajı, çok sayıda göletlerimiz, geniş tarım arazileri, termal su kaynakları, tarımla ilgili resmi ve özel kuruluşlar, besicilik faaliyeti gösteren önemli işletmeler, Şeker Fabrikamız, biyogaz üreten ve polikültür tarım faaliyetinde bulunan İLCİ Tarım İşletmesi, Malya Tarım İşletmesi, Toprak Mahsulleri Ofisimiz, yem ve un sanayi kuruluşları, gıda paketleme ve ambalaj makineleri ile biçerdöver gibi tarım makine-leri ve işletmecilerinin varlığı ilimi-zin tarımsal alanda güçlü yanlarıdır.
“Bunun yanında ilde çiftlik hayvanları varlığının azlığı, etkin kullanılmayan mera arazileri, münavebeli tarımın uygulanmayışı, yem bitkileri, ekili alanların azlığı, nadas alanların fazlalığı, sulanabilir arazilerin sulanamaması, verimli arazilerin yerleşim alanına dönüşmesi ise Kırşehir tarımının zayıf yönlerini oluşturmaktadır. Bu demek değildir ki, Kırşehir tarımı olduğundan daha ileri seviyeye götürülemez. Bu konuda Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü ve Kırşehir Kent Konseyi Başkanlığı tarafından organize edilen bu çalıştayda Kırşehir tarımına katkı veren çiftçilerimizin ve kuruluşların görüşlerine yer verilmiştir. Kırşehir tarımının mevcut sorunları ve çözüm yolları muhatap resmi kuruluşlar nezdinde irdelenmiştir. Çalıştay esnasında dikkat çeken hususları, ilimizdeki muhatap kuruluşların ve ilgili Bakanlıkların dikkate alması temennisi ile bu sonuç bildirgesi kaleme alınmıştır.”
6 Aralık 2012 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ve Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam’ın yanı sıra il yöneticileri, çiftçiler, üreticiler, öğretim elemanları ile çok sayıda öğrencinin katıldığı “Kırşehir 1. Tarım Çalıştayı”nın sonuç bildirgesinde hayvancılıkla ilgili sonuçlar arasında IPARD proje desteklerinden ve kırsal kalkınma desteklerinden ilimiz çiftçilerinin ve özellikle besi çiftliklerinin yararlanması için önlemlerin alınması gerektiği, Kırşehir bankalarında bulunan mevduatların Kırşehir’in bu desteklerden yararlanmamasına neden olduğu belirtildiği ve bu konuda Kalkınma Bakanlığı yanında diğer ilgili bakanlıkların bilgilendirilmesi gerektiği sonucuna varılırken, kırmızı et ithalinin Kırşehir besicilerinin geleceğe dönük projeksiyonuna engel olduğu, Kırşehir besicilerinin ülkemizin kırmızı et üretiminin % 20’sini karşılamaya talip oldukları, bu konuda da altyapı desteği yanında erken yaşta hayvan kesimini engelleyici yeni destekler, büyükbaş hayvanlarda ortalama karkas ağırlığının 300 kilogramın üzerine çıkarılmasının mümkün olacağının belirlendiği gibi 16 madde sıralandı.
Kırşehir’de tarihi geçmişi olan meyveciliğin yeniden geliştirilmesi için üzüm, elma, ceviz ve kiraz yetiştiriciliğini arttırıcı tarımsal faaliyet ve projelerin yapılması gerektiği vurgulanan bahçe tarımı ile ilgili sonuçların 9 maddeden oluştuğu Tarım Çalıştayı sonuç bildirgesinde tarla tarımı ile ilgili olarak da sulu tarım potansiyeli olan Kırşehir’de sulu tarımı yaygınlaştırıcı altyapı çalışmaları yanında ekim nöbetlerinin uygulanması gerektiği, barajların, göletlerin ve ayrıca Kızılırmak nehrinin sulu tarımda yeterince kullanılması gerektiğine değinilerek 20 maddelik sonuç sunuldu.
Çalıştayın sonuç bildirgesinde unluk, makarnalık ve yemlik tahıl üretiminin ilgili sanayilerin isteklerine göre, belli bir plan dahilinde üretilmesinin gerekliliğine, tahıl ve tahıl ürünlerinde ithalatı engelleyici önlemlerin alınması gerektiğinin vurgulandığı tarıma dayalı sanayi ile ilgili sonuçları da 21 maddelik görüş ve önerilerle sıralandı.
6 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirilen “Kırşehir 1. Tarım Çalıştayı”nın sonuç bildirgesiyle ilgili daha ayrıntılı bilgiye de Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden ulaşılabilecek.
|