Kırşehir'de Sağlıkçılar Ev Ev Gezecekler07-01-2013 Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, kanser başta olmak üzere birçok hastalıkla ilgili vatandaşları bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyor. Bulaşıcı hastalıklara karşı vatandaşları bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında gerçekleştirdiği etkinlikleri aralıksız sürdüren Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, bulaşıcı hastalıkların başında gelen vereme karşı da bu yıl 66'ncısı gerçekleştirilecek ve dün başlayan Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası'nda Tüberküloz Kontrol Programı'nı başlatacak.
Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğu ve bu insanların yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanacağı öngörülürken, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıkları Şube Müdürlüğü tarafından 6-12 Ocak tarihleri arasında tüberküloz hastalığına ilişkin nasıl korunabiliriz, tedavi yöntemleri nedir gibi konularda halkı bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.
Vatandaşları bilinçlendirme çalışmalarının ev ev gezilerek yapılacağını açıklayan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün yanı sıra hem aile hekimliklerinin, hem de Toplum Sağlığı Merkezleri'nin bulaşıcı hastalıklar konusunda halkın bilgilendirilmesi çalışmaları yaptığını belirtti.
Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nün bulaşıcı hastalıklar konusunda yaptı-ğı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ile ilgili haber ekibimize yaptığı açıklamada, faaliyetlerin ya konferans ya da birebir eğitim şeklinde yapıldığını kaydeden Dr. Bekir Demirbaş, halk arasında bulaştırı-cılığı çok yüksek ve uzun tedavi süreleri gerektiren verem hastalığı ile ilgili de birebir bilinçlendirme çalışmalarının gerçekleştirileceğini belirterek, şunları söyledi:
"Bulaşıcı hastalıklar 4 sınıfa ayrılmakta bulaştırıcılık açısından A, B, C, D diye gruplandırılmaktadır. Her türlü bulaşıcı hastalıkların zorunlu bildirimi var. Bu gruplardan hangisinde hastalık çıkarsa aile hekimlerimiz, aile sağlığı elemanlarımız tarafından Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü bilgilendirilmekte. Onlar da gerekli önlemlerini almaktalar. Hem aileye, kişilere ulaşarak, hem de çevresel faktörlerini denetleyerek nereden çıktığını araştırarak gereği yapılmakta.
"Bulaşıcı hastalıklarla ilgili salgın benzeri bir şey oluşursa erken uyarı takip sistemimizle anında müdahale edilmekte. Bulaşıcı hastalığın kaynağı laboratuvarımızda tespit edilerek, ona göre de tedaviler yapılmakta. Sürekli aile hekimliklerimiz de olsun, Toplum Sağlığı Merkezlerimiz de olsun bulaşıcı hastalıklar konusunda halkın bilgilendirilmesi çalışmaları yapılmakta. Bu bazen bir konferans sistemi şeklinde, bazen de birebir eğitimle yapılmakta.
"Önümüzdeki günler içerisinde de yine halk arasında bulaştırıcılığı çok yüksek ve uzun tedavi süreleri gerektiren tüberküloz hastalığına karşı 66'ıncı Tüberküloz Kontrol Programı başlatılacak. 6-12 Ocak tarihleri arasında tüberküloz hastalığından korunma yöntemleri ve bulaşıcılığından nasıl korunabiliriz, tedavi yöntemleri nedir şeklinde halkı bilinçlendirme çalışmaları yerine göre ev ev gezilerek yapılacak.
"Daha önceki dönemde de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı yaz döneminde şehrimizi o kadar etkilemese de bize yakın illerde ciddi, ölümlere neden olan sonuçlara yol açmıştı. Bizim de riskli bölgelerimizde hane hane, ev ev dolaşılarak bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Sahadaki personelimiz hangi bulaşıcı hastalıkla ilgili bir çalışmayı gerektirirse, gerekirse kişilerin evine gidip birebir anlatma yöntemini kullanarak bilgilendirme çalışmaları yapmaktalar.
|