Kazım CEYLAN Ahiliği Anlattı11-01-2013 Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan, “Cumhuriyetin 100. Yılında Ahilik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk” adlı etkinliğe katıldı. Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygula-ma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından Kadir Has Üniversitesi’nde düzen-lenen "KSS Çö-zümleri Pazaryeri" “İşletme 2023; Cum-huriyetin 100. Yılında Kurumsal Sosyal Sorumluluk” etkinliğine, “Ahilik ve Sosyal Sorumluluk” konulu konuşması ile katıldı.
Şirketlerin yaratıcı iş fikirleri geliştirme ve hem maliyetlerini düşürmek, hem de ekonomik, sosyal ve çevresel ihtiyaçlara çözüm sağlamak amacıyla tüm paydaşları ile birlikte hareket etme girişimi olan ve Türkiye’nin stratejik vizyonuna katkı sağlamak amacında olan sorumlu şirketlerin uluslararası arenada örnek olacak KSS çözümlerini sergilemek amacıyla düzenlenen İşletme 2023 etkinliğine, Türkiye'nin önde gelen şirketleri katılırken, Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan da, “Ahilik ve Sosyal Sorumluluk” konulu konuşmasıyla etkinlikte yer aldı.
Etkinlikte İşletme 2023 vizyonuna uygun olarak 3 farklı kategoride ödül verildi. Şirketlerin katılımcılar ile paylaştıkları KSS uygulamaları Corporate Social Responsibility Europe-Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği ulusal ortakları, UNDP ve kurumsal sosyal sorumluluk uzmanlarından oluşan Değerlen-dirme Kurulu tarafından incelendi. Değerlendirme Kurulu’nca verilen ödüllerin yanı sıra katılımcıların oylaması ile seçilen KSS uygula-masına “Paydaş Ödülü”, kurumsal sosyal sorumluluğun yaygınlaştırıl-ması ve bilinç geliştirilmesi kapsamında liderlik eden şirketlere ise “Jüri Özel Ödülü” verildi. İş Dünyası’nda İnsan Hakları Uygulaması Ödülü de bu seneye özel bir ödül olarak verildi.
Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan, etkinlikte “Ahilik ve Sosyal Sorumluluk” konusunda konuşmasını yaptı.
Konuşmasında Ahilik ile ilgili bilgiler vererek kurumsal sosyal sorumluluğu, “Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı dünyada son yüzyıl içerisinde ortaya atılan bir yaklaşım tarzıdır. Bu biraz da batılı sistemlerin vicdani sorumluluğunu azaltmak amacına yönelik olarak ortaya atılmıştır. Günümüzde kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak uygulanmaya çalışılmaktadır. Dünya çapında faaliyet gösteren şirketlerin çeşitli sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmeleri insanlık açısından son derece önemlidir. Ancak batı dünyası için yeni olan bu kavram bundan 800 yıl önce Anadolu’da Ahiler tarafından o zaman ki dönem ve şartlarda başarıyla uygulanmıştır” diyerek dile getirdi.
Ahiliğin bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olduğunu da ifade eden Ceylan, şunları söyledi:
“Ahiliğin anlamı olan kardeşlik ve cömertlik kavramları da bunun-la ilgilidir. Konuyla ilgili birçok örnek verilebilir. Mesela Ahilik’te üç şey açık, üç şey de kapalıdır: Eliniz açık olacak, düşkünlere yardım için. Kapınız açık olacak, konuklar ve bir şey istemeye gelenler için. Sofranız açık olacak, yoksullara, muhtaçlara yemek yedirmek için. Ahilik’te üç şey kapalı olacak: Elinize sahip olacaksınız, başkasına kötülük etmemek, hırsızlık yapmamak için; dilinize sahip olacaksınız, yalan söylememek için ve belinize sahip olacaksınız, başkalarının namusuna dokunmamak için.
“Ahilikte bir ‘Orta Sandığı’ uygulaması vardır. Bunun dünyada eşi benzeri yoktur. Ahi teşkilatlarının önüne, büyük camilerin uygun yerlerine sandık içine yardım amaçlı para konuluyor. İhtiyacı olanlar hiç kimseye minnet etmeden, mahcup olmadan, utanıp sıkılmadan ihtiyacı kadar parayı kimse görmeden alıyor. İhtiyacını gideriyor. Daha sonra durumunu düzeltirse o para yerine konuluyor.
“Ahiler, sadece insanlara karşı değil, yaratılan diğer mahluklara karşı da sorumluluk sahibiydiler. Ahiliğin dayandığı değerler sisteminde bir arı kovanındaki balı sonuna kadar boşaltamıyordunuz, çünkü orada arıların da hakkı vardı. Buzağılı bir ineği sonuna kadar sağamıyordunuz, çünkü orada buzağının da hakkı vardı. Nalsız bir beygire yük yükleyemiyordunuz, çünkü orada beygirin de hakkı vardı. İşte bizim medeniyetimiz çok ince bir medeniyet. Bir sevgi ve aşk medeniyeti. Anlıyoruz ki Ahiler, hayvanlara karşı da sorumluluk ahlakıyla hareket etmişlerdir.”
Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan etkinlikte ayrıca, Dedemden Öğütler (100 Yıllık Şirketler) Ödülleri’ni de sahibine verdi.
|