İstiklal Marşı'nın Kabulu ve M.Akif ERSOY'u Anma Mesajları
Milletvekilleri: "İstiklal Marşımız bizim rehberimizdir" Kırşehir Milletvekilleri Abdullah ÇALIŞKAN ve Muzaffer ASLAN, “İstiklal Marşı’nda ortaya konan inanç ve güven, bugün de ihtiyacımız olan manevi atmosferi yansıtmaktadır. İstiklal Marşımızda en veciz şekliyle ifade edilen mesajlar, günümüzde de sadece manevi dünyamızı aydınlatmakla kalmamakta aynı zamanda geleceğimize de ışık tutmaktadır."
Kırşehir Milletvekilleri Abdullah ÇALIŞKAN ve Muzaffer ASLAN “Devletin ve milletin bağımsızlığının sembolü ve Türk Milleti'nin onurlu mücadelesinin yeniden doğuşunun şanlı destanı, vatan-millet sevgisi, hürriyet simgesi, moral gücü ve milletin istiklal sevgisi ile dopdolu olan şair Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'nın, 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 92. yıl dönümünü kutluyoruz.
Milli şairimiz Mehmet Akif kaleme aldığı İstiklal Marşı'nda, Türk Milleti'nin özünü, yüceliğini, duygularını, milli ve manevi değerlerini en mükemmel şekilde ortaya koymuştur. Akif, İstiklal Marşı'yla, ezelden beri hür yaşamış milletimizin sesi, dili olmuştur. İstiklal Marşı, vatanımıza göz diken düşmanlara, ülkemizi bölmeye çalışan vatan hainlerine karşı, güçlü duruşumuzun bir göstergesidir. Bir ülkede yaşayan milyonlarca insanı, tek bir çatı altında toplayan, birleştiren, milyonlarca kalbin tek bir yürek gibi atmasını sağlayan, milyonlarca insanı millet yapan, milli bir sesleniştir. İstiklal Marşı, parçalanmış, darmadağın edilmiş, yok olmak üzere olan bir milletin, yeniden doğuşunun, şahlanışının destanıdır. Ömrünü vatana, millete hizmete adamış milli şair Mehmet Akif Ersoy, bu uyanış destanında bir milletin yeniden var olması, yeniden tarih sahnesinde hak ettiği yeri alması ve şahlanmasına vesile olanlardandır.
Her kıtasında iman tazeleten, her mısrasında ecdada rahmet okutan, her kelimesinde ruhumuzu aydınlatan İstiklal Marşımız, milli bilincimizin ve hürriyet aşkımızın en berrak ifadesidir. Yüce Allah'tan bu Millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmamasını niyaz ediyor, İstiklal Marşımızın TBMM'de kabulünün 92. yılı nedeniyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve bu vatan uğruna can veren bütün şehitlerimizi ve gazi olan kahramanlarımızı şükran ve minnetle anıyoruz"
BAŞKAN BAHÇECİ’DEN İSTİKLAL MARŞIININ KABULU VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ MESAJI İstiklal Marşı tarihten silinmek istenen bir milletin Kurtuluş Savaşı'nı nasıl kazandığının belgesidir. "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif'i Anma Günü" dolayısıyla Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci yayınladığı mesajında, “Milletimizin özgürlük umudunu yeşerterek ilham kaynağımız haline gelen İstiklal Marşı, aynı misyonu bugün de sürdürmektedir” dedi. Milletleri millet yapan en önemli değerler, birlik, beraberlik,
dil, inanç, vatan, namus, şeref, bayrak, tarih gibi insani hasletlerdir diyen
Başkan Bahçeci;” 12 Mart ülkemiz ve milletimiz için önemli bir gündür. Zor
şartlar altında varlık mücadelesi verilen 1921 yılının 12 Mart’ında, ülkemizin
büyük şairi Mehmet Akif’in yazdığı eser TBMM tarafından millî marşımız olarak
kabul edildi. Millî marş olarak kabul edilmesi sürecinde TBMM’de duygu ve coşku
yüklü sahnelerin yaşanmasına kaynaklık eden İstiklal Marşı, içeriğinde yer alan
bağımsızlık, birlik ve inanç değerleriyle gerçek bir ‘milli mutabakat
metni’dir. Büyük devlet ve millet olmanın göstergelerinden biri de tarihte yaşanan olayları ve insanlarımızı hayırla yad etmektir. Tarih, sadece mazi değil, aynı zamanda yaşadığımız süreçtir. Dolayısıyla ortak hafızalarımızı tazeleyerek, ibret ve örnekler alarak geleceğimizi en ideal şekilde oluşturma gayretinde olmalıyız. Millet olarak her yönden kendimizi ilerletme yolunda azmettiğimiz birlik ve kardeşliğimizi pekiştirmeye çabaladığımız bu süreçte, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif'i anmak ve anlamak önemli bir imkân olarak görülmelidir. Mehmet Akif’i, sadece büyük bir şair olarak nitelendirmek onu
eksik tanımlamaktır. Akif, aynı zamanda dönemini iyi okuyan ve derinlikli
sosyal önermeler sunan bir sosyologdur. Akif bu yönünü “Asım’ın Nesli” eseriyle
zirveye taşımış, bu eserde sembolleştirdiği gençliğe marifet ve fazilet eksenli
bir vizyon öngörmüştür. Akif, imanlı, İslamı bilen, anlayan ve yaşayan, müspet
ilimlerle ve sanatla iştigal eden, vatanını ve milletini seven, kendine
güvenen, çok çalışan geçmişle irtibatını koparmayan, geleceğe umutla bakan
gençlik önermesiyle genç nesle, medeniyetin yeniden dirilişinin öncülüğünü
yapmak sorumluluğunu da yüklemiştir. Genç kuşakların, Mehmet Akif’in başta İstiklal Marşı olmak üzere eserlerinin bütününde yer verdiği yol haritasını takip ederek ülkemizin gelişmesine, dönüşmesine ve güçlenmesine katkı sağlayacak adımlarla geleceğe kararlılıkla yürüyeceklerine inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 92. yılında bu güzel vatanı bizlere emanet eden, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi ve merhum Mehmet Âkif Ersoy’u saygıyla ve rahmetle anıyorum ” dedi. Dünya Kırşehirliler Dernek Başkanı Ünal Kaya ise şu duygu ve düşüncelere yer verdi“ İstiklal Marşımızın, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 92. yıldönümünü anıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin isteğiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı yarışmaya katılan 724 şiir arasından, büyük şair Mehmet Akif Ersoy’ un yazmış olduğu şiir, 12 Mart 1921 tarihinde devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü olan İstiklal Marşımız olarak kabul edilmiştir.
|
2272 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |