Av Sezonu BaşlıyorMerkez Av Komisyonu, 2010-2011 Av Dönemi'nde avlanmanın ilimizde yer aldığı İç Anadolu Bölgesi'nde 14 Ağustos 2010 tarihinde yaban domuzu ve çakal, 28 Ağustos 2010 tarihinde ise bıldırcın ve üveyik avı ile başlayacağını bildirdi. Merkez Av Komisyonu'nun kararına göre, 2010-2011 Av Dönemi'nin 14 Ağustos 2010'da başlayıp, 27 Şubat 2011'de sona ereceği bildirilirken, konuyla ilgili olarak Kırşehir Valiliği Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 2010-2011 Av Dönemi'nde avına izin verilen diğer av hayvanlarının avlanma sürelerinin, avlanma bölgelerine göre 26 Mayıs 2010 tarihli ve 27592 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandığı belirtilerek, "Bu süreler içinde Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde avlanmak serbesttir. Bıldırcın ve üveyik avı bu av döneminde ilk defa 28 Ağustos 2010 tarihinden 2 Ekim 2010 tarihine kadar ek olarak Salı günü de avlanabilecek” denildi. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden yazılı olarak yapılan duyuruda, avına izin verilen av hayvanlarından bazıları için avcı başına bir günlük avlanma limitleri ise bıldırcın 10, üveyik 8, karatavuk 3, çulluk 4, tahtalı, sakarmeke, yaban kazı 3'er, suçulluğu 1'er, kınalı keklik, kum kekliği ve kaya kekliği 2, çil keklik 2 (av dönemi sadece Ağrı, Erzurum, Kars ve Iğdır illerinde avlanacaktır), yeşilbaş, kirik, elmabaş patka, çıkrıkçın 6; memelilerde yabani tavşan 1'er, adatavşanı, yaban domuzu (bek ve yürüyüş avında avcı başına) 2'şer, yaban domuzu (sürek avında avcı başına), (sürekçiler av yapamaz) 2, çakal 1, tilki 2 olarak sınırlandırıldığı kaydedildi.
Yapılan açıklamada ayrıca, bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcıların, avlanacakları ilin İl Müdürlüğü’ne en geç avlanılacak günden önceki günün saat 17.00'sine kadar nerede av yapacaklarına dair yapacakları bildirimde bulunduklarına dair belgeyi yanlarında bulundurarak, birbirini takip eden ava açık iki gün olan sadece Cumartesi ve Pazar günleri ile resmi tatillerde av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limit bulundurabilecekleri belirtilerek, “4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve 2010-2011 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu kararı uyarınca haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış, otomatik, yarı otomatik pompalı vb. yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştirici-den oluşan gece avı cihazları (gece nişan alma ve görüş dürbün-leri) avlanma araç ve gereci olarak kullanılamaz. Yivli av tüfekleri kuş avında kullanılmaz” dendi. Hayvan sesi çıkaran nefesli düdükler hariç her türlü alet ve cihazların, zehirli veya uyuşturucu yemlerin avlanmada kullanılamayacağı belirtilerek, avlanmada yasak olan diğer yöntemlerin de sıralandığı açıklamada, ayrıca şu bilgilere yer verildi:
“Avlaklarda, avcılar ya da kişilerce av ve yaban hayvanlarının herhangi bir şekilde yaralı olarak bulunması durumunda gerekli tedavilerinin veterinerce yapılması amacıyla en yakın il müdürlükleri veya Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendislikleri ile İşletme Müdürlüğü’ne veya veterinere; bunlara ulaşılamaması durumunda Jandarma’ya haber vermek veya teslim edilmek zorundadır. “Yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarında yapılan plansız sürek avlarının, aynı habitatı paylaşan diğer memeli yaban hayvanlarına olumsuz etki yapması nedeniyle, yaban domuzu sürek avları genel ve devlet avlakları ile planlanması öngörülen genel ve devlet avlaklarında yapılabilecektir. Avlanma usul ve esasları bakanlıkça belirlenecektir.
“Ürünlerini korumak için tarla, bağ ve bahçelerinde, arı kovanlarının bulunduğu yerde ve ormanda çalıştıkları için çadır ve barınaklarında kendilerini korumak amacıyla avlanmada kullanılan yivli veya yivsiz tüfeklerini üzerlerinde bulunduracaklar, İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinden koruma amaçlı av tüfeği taşıma belgesi almak zorundadırlar. “4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nda men edilen fiilleri işleyenler ile Merkez Av Komisyonu’nca belirlenen avlanma esas ve usullerine uymayanlar hakkında 22,00 Türk Lirası ile 11.446,00 Türk Lirası arasında idari para cezası verilecek. Ayrıca av hayvanı türüne göre 50,00 Türk Lirası ile 50.000,00 Türk Lirası arasında değişen tazminat bedelleri talep edilecektir.
“Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları ve belirlenen avlanma izin ücretini İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinin TC Ziraat Bankası şubelerindeki döner sermaye işletmesine ait hesaplarına yatırmaları, “Merkez Av Komisyonu’nun 26 Mayıs 2010 tarihli ve 27592 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 9 sayılı kararındaki diğer avlanma esas ve usullerine uymaları zorunludur.”
Çağdaş Kırşehir
|