İhbarların 1000 de 30 u gerçekKırşehir 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün, günde binden fazla kişi tarafından arandığı, ancak 25-30 vakanın gerçek çıktığı bildirildi. Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün vakaya ulaşım oranı ile ilgili olarak kardeş kuruluşumuz Kırşehir Televizyonu (KTV) haber ekibinin bilgiler aldığı Kırşehir Sağlık İl Müdürü Dr. Sadettin Doğangün, 112’ye günlük olarak binin üzerinde vaka bildiriminin yapıldığını ve bu sayıdan 25-30’unun gerçek vaka olduğunu belirterek, gerçek vakalara zamanında müdahale edebilmek için Kırşehir halkından asılsız bu tür aramalar yapmamalarını isteyerek, “Kırşehir halkından bizim gerçek vakalara zamanında müdahale edebilmemiz için bu tür aramalardan vazgeçmelerini, mutlaka bir gün kendilerinin de hastası olacağını, bu hastalara bizim de zamanında ulaşıp gerekli tedaviyi sunabilmemiz için bu davranışlarından vazgeçmelerini istiyorum” diye konuştu.
Sağlık İl Müdürü Dr. Sadettin Doğangün, KTV haber ekibine yaptığı açıklamada ayrıca Kırşehir 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün 16.00-04.00 saatleri arasında hastaneden eve nakil yapmamasıyla hastaların mağdur edildiği yönündeki şikayetlere son noktayı koydu. 24 saat kesintisiz olarak 8 tane tam donanımlı olmak üzere 23 ambulansla hizmet veren Kırşehir 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün esas görevinin acil vakaların hastaneye nakil olduğunu belirtti.
İlimizde özellikle saat 16.00'dan sonra hastaların eve nakillerinde yaşanan ambulans problemi ile ilgili olarak da kardeş kuruluşumuz Kırşehir Televizyonu (KTV) haber ekibinin görüştüğü Sağlık İl Müdürü Dr. Sadettin Doğangün, muayene için acil olmayan durumlarda yatalak, yürümekte zorluk çeken özellikle yaşlıların evden hastaneye, hastaneden eve nakillerinin yapılması için Hasta Nakil Birimi kurduklarını, ancak bu birimin mesai saati içerisinde görev yaptığını söyledi. Mesai saati bitimiyle hastanenin kendi ambulanslarıyla hastalarına nakil hizmeti verebileceğini, ancak 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün böyle bir görevi olmadığını belirten Doğangün, çoğu kişinin Hasta Nakil Birimi'nin sunduğu hizmeti suiistimal ettiğini ve yatalak olmayan vatandaşların da birime başvurduğunu belirtti. 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nün günde binin üzerinde kişi tarafından arandığını, ancak bu sayının 25-30 tanesinin acil olduğunu kaydeden Doğangün, şunları söyledi:
"112 Acil Sağlık hizmetlerimiz esas görevi 24 saat boyunca acil vakaların bulundukları yerden hastaneye nakildir. Bu görevimiz kesintisiz devam ediyor. Bu 24 saattir. Diğer bir 24 saatlik görevimizde hastaneden şehirlerarasına Kayseri'ye, Ankara'ya, Kırıkkale'ye nakildir. Bu hizmette kesintisiz 24 saat sürmektedir. Bizim kendi inisiyatifimizle 112'nin görevi olmayan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için Hasta Nakil Birimi kurduk. Bu acil durum arz etmeyen yatalak hastaların evinden hastaneye, hastaneden de eve nakillerinin yapılması, yani muayene olması için bizim kurduğumuz bir sistem.
"Nakil hizmetini sadece mesai saati içerisinde veriyoruz. Mesai saati dışında böyle bir hizmetimiz yok. Bu sadece muayene için acil olmayan vatandaşlarımızı, yatalak olan, yürümekte zorluk çeken özellikle yaşlı insanlarımızı evden hastaneye, hastaneden eve muayene için kurulmuş bir sistem. Mesai saatinden sonra 112'nin görevleri arasında böyle bir hizmet yok. Hastane bunu kendi ambulanslarıyla verebilir. Öyle bir hizmet sunabilir, ama bizim böyle bir hizmetimiz yok.
"Bu birim yaklaşık 2 yıl önce oluşturulmaya başlandı. İki yılı aşkındır düzenli bir sistem kurduk. Fakat bizim sıkıntımız vatandaşın bunu biraz taksi gibi düşünme-sinden kaynaklanıyor. Bu durum bizi rahatsız ediyor. Normal yürüyecek durumda olanlar, yani yürüyen, yatalak olmayan vatandaşlar da bizi çağırmaya başlıyor. Tabi biz bundan rahatsızız. Biz bunu engellemek istiyoruz. Özellikle yaşlı olanlar, yürüme güçlüğü çekenler, yatalak olanlar, herhangi bir özrü bulunanlar, hastaneye gelmekte güçlük çekenler muayene olmak için bu hizmetimizden yararlanabilirler. Acil durumu olduğunda 112'yi aradıkları zaman 112 bir şekilde vatandaşa ulaşıyor. Dolayısıyla vatandaşımızın bu hizmeti, bir taksi gibi düşünmemesi gerekiyor. Zor durumda olan insanlara biz yardımcı oluyoruz. Bu bizim birincil görevimiz değil. Bu kendi inisiyatifimizle verdiğimiz bir hizmet.
"Acil olarak günlük 25-30 vaka var, ama günlük binin üstünde telefon geliyor. Bin ya da binde otuz oranında diyebiliriz. Ciddi bir rakam. 112 telefon hattı çok fazla rahatsız ediliyor. Bu nedenle hizmette aksamalar oluyor. İhtiyacı olan vatandaşlara ulaşmakta zorluk çekiyorlar. Sıkıntı oluyor, ama bunu engelleyemedik. Kurdumuz sistemle biraz azaldı. Önceden arayan kişi sayısında 5 binli rakamlar telaffuz ediliyordu. Şu anda binlere düşmüş durumda. Sayıyı azalttık, ama 112 yine de çok fazla rahatsız ediliyor.”
Çağdaş Kırşehir
|