Büyük afet 11. yılına girdi...Asrın depremi olarak anılan 17 Ağustos Marmara Depremi, bugün 11. yılına giriyor. Resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişinin ölümüne neden olan deprem, 20. yüzyılın en büyük depremleri arasında yer alıyor. Aradan geçen 11 yıla rağmen değişen bir şey var mı sorusunun yanıtı ise hayırdan öteye gitmiyor… 11 yıl önce hazırlıksız yakalanılan depreme ülkemiz hâlâ hazırlıksız… Velhasıl acılar tazeliğini koruyor korumasına, ama toplumsal hafıza zayıf olduğu için o günleri unutanlar çoğunlukta. Bu nedenle verilen sözlerin, edilen yeminlerin takipçisi de yok. Son yüzyılın en büyük depremlerinden biri olan 17 Ağustos depreminin ardından 11 yıl geçmiş olsa da uzmanlar kat edilen yolun yeterli olmadığı görüşünde. Marmara Bölgesi’n-de meydana gelebilecek, büyüklüğü 7,5 ve 7,7 olan iki ayrı deprem senaryosunda 50 bin ile 60 bin arasında ağır hasarlı bina, 500 bin ile 600 bin arasında evsiz aile, 70 bin ile 90 bin civarında ölü, 120 bin ile 130 bin civarında ağır yaralı olabileceği ön görülüyor.
Depremlere karşı önlemlerin bütünlüğü ve güvenli yapılaşma için yeni bir "Yapı Denetim Yasası"nın çıkarılması elzem diye durduğumuz gibi biz 11 yılda on bir milyon laf ürettik, icraata dönük hiçbir şey... Aslında unutulmaya çalışılan gerçek de Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biri... Keşke demeden harekete geçin artık...
Çağdaş Kırşehir
|
acaba bu suc kimde ??? 18/08/2010 16:53
senelerden beri bilinen birsey ,, TÜRKIYENIN deprem kusaginda olmasi,,, haa buna ragmen yapi türünün yanlis ve ölcüsüz yada denetimsiz olmasi...acaba suc bu binalari yapandami , ölcende bicendemi , yada denetim yapacak kurumlardami , ya da caydirici agir ceza kanunun olmamasimi ,devlet veya hükümet mi ???
bende düsündüm durdummm ,,, sonunda sucu kendimizde buldum,, A dan Z ye kadar,,, eger insanin gönlünde dogruluk olursa denetlemeye ne gerek varki ,???
bu benim kisisel görüsüm,,,
selam , saygilar herkeze Cemil PAKEL
|