Yeni Adli Yıl Başladı1 Ağustos 2010 Pazar günü başlayan yargıda toplu izin anlamına gelen ve 6 Eylül Pazar günü sona eren adli tatilin hafta sonuna denk gelmesi sebebiyle adli yıl açılış töreni gerçekleştirildi. Kırşehir'de 2010-2011 adli yıl açılış töreni saat 09.30'da Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Tören saat 10.00'da İl Kültür Müdürlüğü salonunda düzenlenen programla devam etti.
Vali Mehmet Ufuk Erden, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Osman Uçar, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çağlayan, Adalet Komisyonu Başkanı ve Ağır Ceza Reisi İsmail Ademoğlu, Baro Başkanı Gökhan Maraş, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman, Emniyet Müdürü Osman Öztürk, Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Müftü Mustafa Balık, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve adliye personeli ile hakim ve savcının katıldığı törenin açılış konuşmasını Baro Başkanı Gökhan Maraş yaptı. Adalet Komisyonu Başkanı ve Ağır Ceza Reisi İsmail Ademoğlu törende yaptığı konuşmasında insanlığın gelişiminin ancak hukuk düzeni içinde mümkün olabileceğine dikkat çekti.İsmail Ademoğlu da özetle şunları kaydetti: "Anayasamızın 9. maddesinde yargı yetkisinin bağımsız mahkemelerce kullanılacağı açıkça düzenlenmiştir. Mahkemelerin en önemli unsuru ise yargılama yapan hüküm veren hakimlerdir. Hakimler yaşadığı çağı, dünyayı ve toplumu doğru okuma, geleceği görme ve kararlarıyla içinde yaşadığı toplumu geleceğe hazırlama becerisine sahip olmalıdır.
"Ayrıca yargı yetkisini kullananlar adil yargılama yaptığını, tarafsız kaldığını ve en önemlisi herkesin güvencesi olduğunu topluma hissettirmelidir. Aksi halde toplumun yargıya güvenmesi mümkün olmayacaktır. Güven duyulmayan bir yargının adil olduğundan ve toplum vicdanını tatmin ettiğinden söz edilemez. "Yargının bir diğer önemli misyonu bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunmasıdır. Hukukçu, insanların iç dünyasını, iradesini, inançlarını ve görüşlerini yargılayanların karşısında kişi hak ve özgürlüklerini savunmalı, 'bu topluma bu kadar özgürlük fazla' diyenlerin karşısında 'daha çok özgülük' demelidir.
Düşünceleri ve inançları yasaklamayan, fikirleri barış içinde yarıştıran bir devlet ve hukuk sistemini benimsemelidir. Düşünce ve inançlara eşit uzaklıkta, halkına güvenen, tarafsız ve güçlü bir devlet yapısının ortaya çıkacağı ve bu devletin de ebed-müddet yaşayacağı muhakkaktır. Türk milleti adına yargılama yapan bağımsız mahkemeler bu ülkenin en büyük moral değerleri olmalıdır. Çaresiz kalan herkesin gidebileceği en son merci yargıdır." Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çağlayan ise konuşmasında, son zamanlarda mahkemelere karşı veya mahkemelerin verdiği kararlar üzerinden siyaset yapıldığını, insanların yargı kararlarının yandaşı ve karşıtı olarak kamplara ayrıştırıldığını dile getirdi. Kırşehir'deki 2010-2011 adli yıl açılış töreni konuşmaların ardından tamamlandı.
|