Yigitligin ve Güçlülüğün Adı TURAKırşehir’de özellikle son dönemde düğünlerde oynanan Tura Oyunu, yeni neslin ve bu oyunu hiç görmeyenlerin ilgi odağı oluyor.
Kırşehir’in özellikle kürt köylerinde oynanan Tura Oyunu’nun tarihinin de çok eski olduğu söylenmektedir. Tura, gençleri savaşa ve herhangi bir güçlüğe hazırlama hareketi içerir. Tura oyunu, rakipler arasında önce birbirlerini incitmeden, dostça oynanır. Asıl tura gelin almaya gidildiğinde kız tarafıyla oğlan tarafı arasında oynanır. Tura, işte burada oynanırken bazen öyle kırıcı, incitici olur ki, bu durum büyük kavgaların çıkmasına bile sebep olur. Araya yaşlıların girmesiyle kavga ancak önlenebilir.
Üç türlü tura oyunu vardır:
a) Vurma tura. (Kürt Turası) b) kaçma tura, c) Yuvarlak (Daire) Tura.
Tura ip demektir. Yörede buna örme denir. İnek, manda, dana ya da buzağı bağlamak için kullanılan, yün, kıl karışımı birkaç metre uzunluğunda kalınca bir ip. Bu ip suda ıslatılarak ve kıvratılarak sağlamlaştırılır, ipin kalınlığı bir sopa kadar olur.
Oyunun oynanışı: Davul, zurna turaya özgü havayı çalar, ortaya iki delikanlı çıkar. Bu delikanlıların ikisinin elinde de tura (ip, örme) vardır.
Önce birinci delikanlı, turanın bir ucu bir elinde, öteki ucu diğer elinde olmak üzere, ellerini havaya kaldırarak başı üzerinde tutar, davul, zurna eşliğinde önceden belirlenen çizgiye kadar dans ederek yürümeye başlar. Bu yürüyüşlerde delikanlı geriye doğru kaykılarak ceketin ve gömleğin havalanmasını sağlar, bu sayede de kendisine vurulan turanın hızını yavaşlatmış olur.
İkinci delikanlı elindeki turasıyla birici delikanlının sırtına sırtına vurmaya başlar. Ta ki, bu iş o belirlenen çizgiye kadar sürer. Çizgiye varılınca bu kez birinci delikanlı aynı biçimde ikinci delikanlıya vurmaya başlar. Yorulanlar çıkar, yerlerini başka ikililere bırakır. Tura oyunu böylece devam eder.
Tura bazen öyle sert oynanır ki, oyunculardan yıkılanlar, yaralananlar bile olur. Bu oyunda amaç tarafların birbirlerini dövmesi değil, bir güç ve dayanıklılık denemesidir. Ancak tura boyna ve kaba yerine vurulmaz.
Bu oyunun Kırşehir’de de özellikle kürt ve yabanlı köylerinde oynandığı görülürken, unutulmaya yüz tutan bu oyunu izlemek isteyenler, herhangi bir kürt düğününe gittiğinde izleyebilir.
Kırşehir24 |
2386 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |