04/03/2012
Degerli okurlarim,Bugday derneginin,ve PDA (pembe domates agi) nin bir uyesi ve ic anadolu bolge temsilcisi olarak,yuzyillardir kullandigimiz yoresel tohumlarimizi daha cok kullanabilmek,ve devamliligini saglayabilmek icin yukarda isimlerini yazmis oldugum derneklerle iki yili askin calismalar yapiyorum,calismalarimda,kisisel olarak baslayarak,alt yapiyi olusturup,takim calismasi yapabilmek icin gerekli ortami hazirlamis bulunmaktayiz,yerel tohumlarimizi korumak,onlari gelecek nesile aktarabilmek icin,mucurda bir tohum bankasini kurmus bulunmaktayim.alanimizi genisleterek,bizlerle calisacak gonullulere acil ihtiyacimiz vardir..yoresel tohumlarimizi cogaltmak,ozunu kaybettirmeden toprak ile bulusmaya devamliligini saglamak icin ilimiz kirsehirde, mucur ve koylerimizde ellerinde yoresel tohum bulunan gonullulerin bizlerle kontak kurarak,bu degerli tohumlari gelecek nesile cogaltarak aktarmak uzere tohum bankasina vermelerini rica ediyoruz.sizlerin yardim ve destegine gelecek nesil icin ihtiyacimiz vardir.
Tohum, doğadan çıkmış canlı bir üründür; tarım var olalı hep köylülerin tarlalarında kullanmış, çoğaltmış ve yeniden üretmiş; onu yeniden ekebilmek, köylülerin tanınması ve saygı gösterilmesi gereken yadsınamaz bir hakkıdır.
Köylünün tohum üzerindeki bilgi yeterliliği, çeşitliliğin ve özerkliğin kaynağını oluşturur. Bu, köylülerin seçtiği her bitki kuşağıyla birlikte, yerel toprağa ve pedo-iklimsel şartlara adaptasyonu sağlar. Köylü tohumluğu ne homojen ve ne de durulmuş olup, yaşamin kendisiyle birlikte evrimleşir. Dinamiği, onun çeşitliliğe dayalı bir gıda üretim sisteminin ihtiyaçlarına çok daha iyi cevap vermesini sağlar ve çeşitli ve farklı tüketicilerin aradığı ürün kalitesini güvence altına alır.
Ayrıca, köylünün tarlasında geçmişin veya bugünün çeşitleri, unutulmuş veya sahipsiz kalmış çeşitleri üzerinden ürettiği tohumlar, belli bir bölgenin genetik ve zirai ortak mirasını yerinde canlı tutmayı da mümkün kılar. Bu çeşitlerin pekçoğunun dünya pazarı ölçeğinde hiçbir değeri yoktur. Sadece yerel ölçekte elden ele paylaşılabilir ve farklı yerel tarlalarda genetik ortak mirasının çeşitliliğini yenilemek açısından genetik bir kaynak oluşturabilirler. Köylü tohumlarının değiş tokuşu türlerin evrimiyle, çiftliklerin ve kültürlerin özgün şartlarına adaptasyon kapasitesini ayakta tutmak açısından bir zorunluluktur.
Ne zaman ki endüstriyel tarım köylülerin çeşitliliğini ve sayısını azaltmış ve köy çeşitlerinin yerine homojen ve durulmuş çeşitleri koymuş, işte o noktada köylü tohumculuğu da tehdit altına girmiştir. Endüstriyel/konvansyonel tarım, beslenmeyi, yaşamı ve peyzajları bile, benimsemediğimiz ölçütlere, normlara, mevzuata göre şekillendiriyor. Tohumunun üreme kapasitesi yoksun hibrit türleri,- ve yakın gelecekte GDO çeşitlerini empoze ediyor, ve reddettiğimiz tohuma yönelik özel fikri mülkiyet haklarını.
Bugün, neyi ektiği ve nereye ektiğinin, kendi yerelliğinin beslenme ve kültür ihtiyaçlaryla ilişkisi noktasında özen duyan köylü,bu ihtiyaçlara göre çeşitlerin geliştirilmesini köylü tohumları sayesinde sağlıyor ki bu, ayrıca, kaçınılmaz şeklide geleceğin de güvencesidir. Köylü tohumu, her türlü toprağa adapte olabilen türlerin çeşitliliğini sağlıdığı gibi, söz konusu adaptasyon da, bol miktarda kimyasal ilaç, gübre ve sulamaya başvurulması gerektirmez. Üretim maliyetlerinin kontrol altında tutulmasına destek oluyor, çiftliğin özerkliğini güçlendiriyor ve köylü emeğinin kıymetini artırıyor. Kısacası, düşük maliyetle yüksek kaliteli bir gıda üretiminin en güvenli yolu. birlikte tohumlarimizi uretip,degis tokus yaparak bu degerli varliklarimizien iyi sekilde korumamiz gerektigine inaniyorum..haydi duyarli arkadaslar..bu guzel projede sizin de imzaniz olsun.ki gelecek nesile tohum icin yaptiginiz calismalarda anlatacaklariniz olsun..tohum bankasindaki vadeli hesabiniza TOHUM yatirin torunlarimizin gelecegini garanti altina alalim.. haftaya gorusmek uzere bereketle kalin..bilgi ve iletisim icin, Kontak:necdetozbay@hotmail.com
NECDET OZBAY