Necdet Ozbay
necdetozbay@hotmail.com
KENDIN YETISTIR..! KENDIN PISIR..!
12/03/2012 Degerli okurlarim, bu hafta sizlere artan nufusumuzun karsisinda,azalan ekim alanlarinda bireyler alternatif uretim sekilleri uzerine calismalar yaparak yeni uretim alanlari ortaya cikarmak icin arastirmalar icersine girmislerdir.Şehirlerimizde yaşayan insan sayısı, yıldan yıla daha da artıyor. Bir zamanlar ülkemizde, nüfusun büyük bölümü köylerde yaşarken bugün % 70 i şehirlerde yaşıyor. Şehre gelenler sadece bedensel olarak değil, zihinsel olarak da öylesine hızla köylerden uzaklaştılar ki, bugün domatesin ağaçta yetiştiğini sanan çocukların büyük bölümünün anne-babası ya da ninesi-dedesi köyde tarım yapıyordu.
Bu yabancılaşma büyük bir ivmeyle artarken, Orta Amerika'dan gelen muzları yiyor, Britanya'ya elma gönderiyoruz. Gemiler-kamyonlar-uçaklar artık meyve ve sebzeleri şehirler-ülkeler derken kıtalar arası taşıyorlar. Bu taşımanın birim maliyeti azcık kalırken, atmosfere yolladığımız fosil yakıtların iklim değişikliğine maliyeti çok yüksek oluyor. Doğanın döngüsel yaşamı, yağışlar, göçler, yaz-kış ayrımı, buzullar ve yabani hayat, geri dönülemez şekilde tahrip ediliyor.
Dünyanın pek çok kentinde, milyonlarca insan mutfaklarındaki sebze-meyve ihtiyacının bir bölümünü, hazırladıkları kent bahçelerinden sağlıyorlar. Bunu mümkün kılan; küçük bir arka bahçe ya da büyük bir balkon-teras. Kanada'nın Montreal kentinde 11 bin kişi geçen yıl onlarca ton meyve-sebze üretti. Küba'nın başkenti 2,2 milyonluk Havana'da, şehirlilerin tükettiği besin maddelerinin % 80 i kent bahçelerinde üretilmiş. Çin'in en büyük şehri Şanghay'da 2500 kilometrekarelik alan yine kent bahçesi. Moskova'da yaşayanların üçte ikisinin kent bahçesi var.
Yeryüzü Derneği, İstanbul'da kendi kent bahçesini kurmak isteyenlere yardımcı oluyor. Projenin amacı İstanbul'un çeşitli semtlerinde kent bahçeleri kurmak. Bu projeyi Yeryüzü Derneği tamamen kendi imkanlarıyla yapıyor. Herhangi bir kurumdan hibe almıyor, tamamen gönüllülük üzerine kurulu bir çalışma ağı, emek, inanmışlık ve fazla fidelerini veren köylü yardımseverlerin katkılarıyla.
Kent bahçelerinin genel olarak faydaları; – Taze sebzelerde, antioksidan miktarı, beklemiş olana göre kat kat fazla. Temiz bir topraktan koparıp yediğiniz yeşillik daha sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlıyor. – Evsel atıklardan kompost üretilip, gübre olarak bahçeye verilmesi, şehir çöplüklerinin vaktinden erken dolmasını önlüyor. – Şehirlerde oluşturulan her yeni yeşil alan, yağmuru kendine çekiyor ve kuraklığı önlüyor, barajlarda su seviyesinin artmasını sağlıyor. – Kent bahçeleri toprağın su çekme miktarını arttırarak, selleri ve evlerin su baskınına uğramasını önlüyor. – Kente gelen sebze-meyve miktarı azaldığı için, daha fazla fosil yakıtın kullanılmasına gerek kalmıyor ve iklim değişikliğinin önlenmesine katkı sağlıyor. – Yeşillik demek, temiz hava ve daha fazla oksijen demek. Kent bahçeleri şehrin havasının temizlenmesini sağlıyor. – Her geçen yıl azalan tarım rekoltesinin artmasını, daha fazla sebze-meyve üretilmesini sağlıyor. – Çocukların ve gençlerin toprakla tanışmasını, hasadı öğrenmelerini ve çevreyi sevip-korumalarını sağlıyor. – Emekli ve yaşlı şehirlilerin toprakla uğraşması, boş zamanlarının değerlenmesini, kendilerini yararlı hissetmelerini ve beden sağlıklarının yerine gelmesini sağlıyor. – Aynı semtte kent bahçesi olan hemşerilerin birbirleriyle tanışması, deneyimlerini paylaşması, sosyalleşmelerini, komşuluk ilişkilerinin gelişmesini sağlarken birbirlerine yabancılaşmalarını önlüyor. – Özellikle dar gelirlilerin gelirlerinin % 20 ile % 40 ı beslenmek için harcanırken, kent bahçeleri sayesinde aile bütçelerine önemli bir katkı sağlıyor. – Bahçelerden hasad edilen ürünlerin fazlası, ihtiyaç sahibi komşulara, yatılı okullara-yurtlara, çocuk esirgeme kurumlarına vb verilerek, şehirlilerde yardımlaşma duygusunun oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlıyor.Haftaya gorusmek dilegiyle..saglicakla kaliniz.. NECDET OZBAY |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |
Yazarın diğer yazıları |
"HAYIRLISI OLSUN"DEMEKLE HAYIRLISI OLMUYOR.... - 16/03/2014 |
TOPRAK ANADAN SELAM GETİRDİM... - 10/12/2012 |
EVDE KOMPOST NASIL YAPILIR... - 26/05/2012 |
ZENGINLIK VE FAKIRLIK ARASINDA KI FARK SADECE MADDIYAT MI! - 14/05/2012 |
UNUTULMUS MUCUR HAMAMI...ve ŞAMPIYON MUCUR'lu - 07/05/2012 |
BAGLARIMIZA SAHIP OLALIM... - 24/04/2012 |
KABAK CEKIRDEGI DEYIP GECMIYELIM....! - 15/04/2012 |
Sağlıklı diye yediğiniz tavuklar tavuk değil! - 09/04/2012 |
GULLECI BULAMACI... - 27/03/2012 |
Devamı |