• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/kirsehirlilerdernegi
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905549585399
  • https://www.twitter.com/kirsehirdernegi
  • https://www.instagram.com/kirsehirlilerdernegi
  • https://www.youtube.com/bozkırınsesi
Dünya Kırşehirliler Derneği
    • OZANLAR VE EVLİYALAR DİYARI "KIRŞEHİR" KENTPARK
    • Dünya Kırşehirliler Derneği | Türkiye ve Dünya'nın her yerine hizmetlerine devam.
    • NEŞET ERTAŞ "KIRŞEHİR" demek "BOZLAK" demek
    • Dünya Kırşehirliler Derneği Neşet Ertaş için Var
    • AHİLİK | AHİ EVRAN-I VELİ | ŞEYH EDEBALİ
    • Ahilik Nedir - Ahi Evran-ı Veli Kimdir - Şeyh Edebali Kimdir Kırşehir Değerleri Selçuklu - Osmanlı - Türkiye
Üyelik Girişi
Ana Menü
Site Haritası
AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ

Prof.Dr. Vatan KARAKAYA

Prof.Dr. Vatan KARAKAYA

Ahi Evran Üniv.Rektörü

Kırşehir Büyükleri
Şeyh Edebali Kimdir ?

Şeyh Edebali 

  Kırşehir

Ahi Evran veiAhilik

Kırşehir

Cacabey ve Medresesi

Kırşehir

Aşıkpaşa ve Türbesi

  Kırşehir

Yunus Emre ve Türbesi

 Kırşehir

Süleyman Türkmani

 Kırşehir

Ahmedi Gülşehri

Kırşehir

Seyfe Gölü

 Kırşehir

Kesik Köprü

   Kırşehir

Hirfanlı Barajı

Kırşehir

Kalehöyük

OZANLARIMIZ
Kırşehir 

Muharrem Ertaş

Kırşehir

Çekiç Ali

 Kırşehir

Hacı Taşan

Kırşehir

Aşık Said

 Kırşehir

Şemsi Yastıman

 Kırşehir

Neşet Ertaş

   Kırşehir

Ekrem Çelebi

  Kırşehir

Bahri Altaş

 Kırşehir

Tufan Altaş

Kırşehir

Kırşehir Ustaları

Kırşehir 

Kaman MehterTakımı

KİŞİSEL SİTELER
Numan Kurt
numankurt51@yahoo.com.tr
TRAKTÖR GELDİ, HÜSNE GELİN GİTTİ
05/09/2014

TRAKTÖR GELDİ, HÜSNE GELİN GİTTİ


TRAKTÖR GELDİ KÖYE
-Sizin köyde yemek yiyecek, yatacak yer var mı Mustafa?
-Sen hiç köy görmemişsin herhalde Akif Usta, köyde lokanta, otel olur mu? Biz gelen misafirleri odalarımızda yatırır, Allah ne verdiyse pişirdiğimizle de karınlarını doyururuz.
Akif Usta'nın pek kafası yatmadı bu işe. Hiç yaşamamıştı köylerde. Öyle fazla tahsili olmasa da Kayseri'de doğmuş, orada büyümüştü.
-O zaman ben seni köyün yol ayrımında gönderirim. Traktörü nasıl götüreceğini de ayrılacağımız yerde iyice anlatırım.
Mustafa'nın kafası karışsa da traktörle köye tek başına girecek olmanın verdiği heyecan, tüm köylünün onu, traktörü sürerken görecek olması sesini çıkarmayıp kabullenmesi için yeterliydi. Kasketini yukarı kaldırdı, ufak tefek bir adam olmasına rağmen kendisini çok heybetli ve güçlü hissetmeye başladı.
Köye ilk traktör geliyordu. Süleyman, Mustafa ve Ali, bu traktörün ortaklarıydı. Birkaç gün önce üçü birlikte Kayseri'ye gitmişler, Lanz traktörün parasını yatırmışlar, alım satım işini halletmişlerdi. "Üçünüz de burayı beklemeyin." dedi Akif Usta, "en genciniz Mustafa kalsın, Süleyman Ağa'yla, Ali Ağa önden gitsinler. Hepimiz traktöre sığamayız."
Öyle yaptılar. Süleyman'la Ali köye gitmek için ayrıldılar. 
Akif Usta'yla Mustafa da onlardan bir süre sonra Kayseri'den köye Lanz traktörle yola çıktılar.
Mustafa'nın içi içine sığmıyordu. "Demek koca köyde ilk traktör bizim olacak ve bu traktörü de Akif Usta öğrettikten sonra ilk süren ben olacağım." diye yüzünü hep gülümseten düşüncelerle yolda Akif Usta'yı imrenen bakışlarla hep izledi. Lanz traktörün gürültülü sesi arasında pek de duyulmayan Akif Usta'nın ara sıra söylediği "Gesi Bağları" türküsüyle köylünün  "Bekleme" dediği yol ayrımına kadar geldiler.
................................................

-Bak Mustafa, sana debriyajı, freni, vitesi tek tek söyleyeceğim. Yine de sen giderken benim takacağım birinci vitesle git. El gazına yolda az az dokunursun."
-Sen ne dersen onu yaparım Usta, dedi Mustafa; ama bunu derken de eli ayağı titriyordu.
Akif Usta. traktörü birinci vitese takarken "Sen debriyaja bas Mustafa!" dedi. Sonra "Şimdi ayağını yavaş yavaş debriyajdan çek, hemen gaz verme, ben atlayacağım." Traktör hareket edince de arka taraftan yere atladı. "Haydi, gözünü yoldan ayırma! Allah işini rast getirsin."
Mustafa, yüreği göğüs kafesine sığmaz halde, gözü yolda, elleri direksiyonda birinci vitesle köye kadar geldi. Ağaran daracık yoldan başka hiçbir yere kafasını çevirmiyordu. İçinden neşeli neşeli ıslık çalmak, türkü söylemek gelse de iki eliyle direksiyona sarılmış, kıpırdamaz duruşuyla bunları da yapamıyordu. Köye kadar geldi ya bir de ona sorun.Yol da yol değildi ki...At arabalarının, kağnıların geçtiği daracık iki çizgi.
 Başta ortaklar Süleyman ve Ali, köylülerden traktörün geleceğini duyanlar ve çocuklar köyün girişine toplanmışlar, meraklı gözlerle bu "köye ilk getirilen traktör"e bakıyorlardı. Mustafa, köyün girişinde, yoldaki hızıyla sağa döndü, Ali'nin evine doğru yöneldi. Köylü, çoluk çocuk peşinde koştular traktörün. Eve yaklaşınca bir ter bastı Mustafa'yı. Traktörü durduramıyordu. Evin etrafındaki boşlukta dön babam dönüyordu. Dönerken de "Süleyman Ağaaaa, Aliiiiii, önüne bir şey atın, durduramıyorum." diye bağırıyor; o döndükçe de çocuklar peşinde koşuyorlardı. Büyükler sağa sola koşuşturup traktörün önüne atacak büyükçe bir kütük ya da bir taş bulma telaşındaydılar. Teri sırtına vurup heyecandan, korkudan kıpkırmızı olan Mustafa birkaç turdan sonra gözüne değirmenin duvarını kestirdi. Köylünün "çelan" dediği iki duvarın birleştiği köşeye traktörü sürdü. Zaten birinci viteste olan Lanz traktör de duvara çarparak stop etti.
Sonra nasıl oldu? Bu traktör böyle kalacak değil ya! Ortaklardan biri Kayseri'ye giderek acentadan bir şoför getirdi. Şoför, bir hafta süreyle başta Mustafa olmak üzere ortaklara traktör sürmeyi öğretti.
Artık tarlalar uyandı traktör sesine
On yıl içinde
Onlarca oldu "Massey Harrıs'lar
Toprak da dağıtılınca köylüye
Bereketlendi ova
Birer direksiyon ustası oldu
Sekiz köşe kasketli köylülerim
Daha neşeli çıktı davulun, zurnanın sesi
Bir başka olmaya başladı
Düğünler
.......................................................
HÜSNE GELİN GİTTİ

"Cafarlar" derlerdi bu üç kardeşin sülalesine. Bekir, Mehmet ve Ahmet. Üçünün de kızlarından birinin adı Hüsne'ydi. Demek ki analarının adı Hüsne'ymiş. Bizim hazin hikâyemizin kahramanı "Damat Mehmet" diye anılan dedenin kızı Hüsne... Değirmenin duvarına  çarptırılarak durdurulan Lanz traktörün ortaklarından Kekeç'in Ali emminin karısı Hüsne. Anamın amcasının kızı. "Keşke anam ölmeden ondan daha ayrıntılı dinleseydim bu acıklı öyküyü." derim bazen kendi kendime. Yine de dinlediğim kadar, kurgulayabildiğim kadar anlatayım bu olayı.
...........................................................
Tandır damında yapılan ekmek kuşluk vakti bitince ekmek tahtasının başındaki Hüsne, sacın yanında oturup ekmeği eviren kaynanasına "Ana," dedi önlüğündeki unu uğrayı çırparak, "Oğlun Ali, Süleyman ağam, Mustafa ağam motorla tarlaya gidiyorlarmış, ben de gideyim de ustaya, işçilere akşam için karpuz, sebze getireyim." Hatça ebe "Off belim belim..." diye doğrulurken "Git, git de gecikme akşama pilav da pişecek." diye söylendi. Evlerinin yanına birkaç göz yeni bir ev yaptırıyorlardı.
Tandır damında ekmek yapımı bittiği için ortalığı şöyle bir düzeltti Hüsne gelin. Daha otuz yaşına belki yeni gelmişti ya boy boy dört çocuk, üç kız bir oğlan. En büyükleri Rukiye, "Ana kız, ben tandıra koyduğun sıcak su ile başımı yıkayacağım, sen gelince beliklerimi örersin." Olur," dedi Hüsne, "ben bostana gidince kardeşlerine de göz kulak ol!" Traktörden henüz ses yoktu. Hüsne'nin pişirdiği sütlü kabak yemeğini öğleyin çoluk çocuk iştahla yediler.
Lanz motorun (traktörün) sesi köyün öbür ucunda da gelse duyulurdu. Gürültüyle kapının önünde durdu. Direksiyona ortaklardan Mustafa kurulmuş, Hüsne gelinin kocası Ali ile diğer ortak Süleyman da iki yanda tekerlek üstündeki kısımlara oturmuşlardı. Evin çiftçisi Tepesidelikli Duran bir koşu eve girdi: "Haydi abla, biz tarlaya gidiyoruz, sen de gidecekmişsin, hemen gel." 
Hüsne gelin, vagonetin ön tarafındaki oturmalığa geçti, ayaklarını boşluğa sallayıp sırtını vagonetin önüne yasladı, oturdu. Duran, vagonetin içine bindi.
Sadık köyünün yazın tozu, kışın da çamuru pek çoktur. Köyün hiçbir yerinde kum olmadığı için yazın yollardaki toprak un gibidir. Yağmur yağınca da çamurdan çıkılmaz olur. Traktör, Ayvalı'daki tarlaya giderken tozu dumana katıyordu. Üstündekiler de elbet bu tozdan nasiplerin alıyorlardı.Tarlaya buğday ekilmiş, bir bölümüne de kavun, karpuz, soğan... ekilerek bostan yapılmıştı. Ekin biçilmiş; ama bostan henüz bozulmamıştı.
Traktör, tarlaya girince sapların arasında biraz yavaşladı. Dört çocuklu ana da olsa gençlik bu ya, Hüsne gelin oturduğu yerden, traktörle vagonetin arasından hem de traktör durmadan tarlanın sap kökleriyle kaplı toprağına atlamak istedi. Atlarken oturduğu yerin kenarındaki demire takıldı kemeri, entarisi. Traktörle vagonetin arasındaki bağlantı demirine çarparak toprağa düştü. Lanz traktörün gürültülü sesinden çiftçi Duran'ın bağırışları duyuluncaya kadar vagonetin ön, arka tekerlekleri Hüsne'yi çiğnedi geçti.
Mustafa, motorun sesini durdurduğunda Hüsne gelin, arkada, toprağın üstünde boylu boyunca yatıyordu.
Yanına koşuştular Hüsne gelinin. Güzel yüzü solmuştu, toz toğrağa belenmişti; ama yaşıyordu. Bağırışlar içinde elleşip vagonetin ortasına yatırdılar. Hemen tozlu köy yoluna düştüler.
Solup sarardı yolda Hüsne'nin gül benzi. Köye varınca odanın birindeki sedire yatak serip yatırdılar. Kusmuştu, öğleyin yediği sütlü kabak yemeği artıkları gelmişti ağzından. Akrabalar, komşular. sonra da  tüm köyle Ali'nin evinin önüne yığılmıştı. Ağıt, figanın yanında her kafadan da bir ses çıkıyordu. 1952 yılında köyü bırak, ilçede de doktor yok. Zaten doktora götürmek de kimsenin aklına gelmiyor.
Bir koyun kesti çiftçi Duran. Derisini hemen yüzüp Hüsne gelinin vücuduna sardı kadınlar. Ne bilsinlerdi iç kanamayı. Sandılar ki Hüsne'nin yalnız kırık çıkığı var.
Akşam olmadan can verdi Hüsne gelin. Rukiye'nin beliklerini öremedi. Küçüğü bir yaşında, diğeri ondan üç yaş büyük kızlarının, sarı saçlı oğlunun ve de Rukiye'nin gününü göremeden geçip gitti Hüsne gelin.
Düvenin üstüne yatırılmıştı Hüsne gelinin cansız vücudu. Doktor, savcı, jandarma otopsiye geldiler. Savcı sordu küçük Derviş'e, "Babanla traktörü süren amca arasında dövüş kavga var mıydı?" diye. "Yok" dedi Derviş, tüm çocukların doğruculuğu ile.
Ağıtlar yakıldı Hüsne geline:

Kara gözlü Hüsne'm gitmiş de bostana
Traktör çiğnemiş Hüsne'mi kıymadan ona
Kara haberin de duyulmuş babana
Öksüz kaldı da dört yavrum oyy, oyy!
..................................................................................
Numan Kurt


1651 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DENİZDEKİ TAŞLAR - 21/10/2017
Ne yalan söyleyeyim Önce kendim güldüm kendime
HAYAL BİLE EDMEZDİK - 09/09/2017
O zaman bu yazım facebook ile ilgili olacak . “Paylaşmak” derken aklıma geldi
İKİ GÜZEL GÜN - 27/05/2017
Duygu yüklü, mutluluk vericiydi.
NE GÜZELDİR TÜRKÜLERİ - 02/05/2017
“Seni seven oğlan neylesin malı Yumdukça gözünden döker mercanı Burnu fındık ağzı kahve fincanı”
DALDAN DALA - 22/01/2017
azmak , tiryakilik gibi. Alıştın mı bırakamıyorsun. Bunları yazarken gören de beni bir yazar falan sanmasın.
YANAR ANALARIN YÜREĞİ - 29/12/2016
“Ateş düştüğü yeri yakar” Demiş atalar
ÖĞRETMENİM BENDEN NAYLON GÖMLEK ALDI - 27/10/2016
Ne kaybeder ki insan Geldik gidiyoruz dünyasında
ANNENE NE KADAR BENZİYORSUN - 20/09/2016
Bugün yazdığım, ilginç ve bana göre hüzünlü bir yol hikâyem var.
BUGÜN PAZARA GİTTİM - 02/08/2016
Bir elimde bir kilo tadından yenmez kayısı Diğerinde kimseye çaktırmadan
 Devamı
ÜNAL KAYA - DÜNYA KIRŞEHİRLİLER DERNEK BAŞKANI
ÜNAL KAYA
Gazeteci Yazar
Tv Program Yapımcısı
Dünya Kırşehirliler Dernek Başkanı
ÖZGEÇMİŞİ KİMDİR ?
  https://www.facebook.com/kirsehirlilerdernegi  https://www.twitter.com/kirsehirdernegi https://www.instagram.com/kirsehirlilerdernegi  https://www.youtube.com/bozkırınsesi https://api.whatsapp.com/send?phone=+905549585399

 
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Hava Durumu
Saat

FACEBOOK'ta BİZ
KIRŞEHİR İDARİ YAPISI

Ak Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan


NECMETTİN ERKAN 
KIRŞEHİR MİLLETVEKİLİ
AK PARTİ
 Halkla İlişkiler Binası  
Kat Nolu Banko Oda: 

TEL: 
FAX: 


 

 Kırşehir Milletvekili Dr. Metin İlhan ?

 

DR. METİN İLHAN
KIRŞEHİR MİLLETVEKİLİ
CHP
 Halkla İlişkiler Binası. 
Kat 3 Nolu Banko Oda: 

TEL: 
FAX: 



Kırşehir Valisi Hüdayar Mete BUHARA

Hüdayar Mete BUHARA
Kırşehir Valisi

Tel : 0386 213 11 25  
Fax: 0386 213 33 97


Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu

Selahattin EKİCİOĞLU
Kırşehir Belediye Başkanı

Tel : 0386 213 10 23 
Fax: 0386 213 44 87
 

 

 

YURT DIŞINDAKİ DERNEKLERİMİZ
  • ABD Kırşehirliler Derneği
    ALMANYA Kırşehirliler
    AVUSTURYA Kırşehirliler
    AVUSTURALYA Kırşehirliler
    BELÇİKA Kırşehirliler
    DANİMARKA Kırşehirliler
    FRANSA Kırşehirliler
    HOLLANDA Kırşehirliler
    İSVEÇ Kırşehirliler
    İSVİÇRE Kırşehirliler
    İTALYA Kırşehirliler
    İSPANYA Kırşehirliler
    NORVEÇ Kırşehirliler
 Kırşehir

Konaklama Mekanları

Kırşehir 

Kaplıcalarımız

 Kırşehir

Gezi Alanları

 Kırşehir

Onix Kırşehir

 

Kaman Cevizi

KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  • ADANA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ADIYAMAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    AFYONKARAHİSAR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    AĞRI KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    AMASYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ANKARA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ANTALYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ARTVİN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    AYDIN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BALIKESİR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BİLECİK KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BİNGÖL KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BİTLİS KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BOLU KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BURDUR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BURSA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ÇANAKKALE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ÇANKIRI KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ÇORUM KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    DENİZLİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  • DİYARBAKIR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  • Temsilcimiz
  • Ramazan Doğan 
  • 0542 584 40 06
  • EDİRNE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  • ELAZIĞ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ERZİNCAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ERZURUM KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ESKİŞEHİR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    GAZİANTEP KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    GİRESUN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    GÜMÜŞHANE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    HAKKARİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    HATAY KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ISPARTA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MERSİN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  •  
  • Mersin Kırşehirliler Derneği

  •  
    İSTANBUL KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ

  • İZMİR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KARS KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KASTAMONU KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KAYSERİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KIRKLARELİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KIRŞEHİR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KOCAELİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  •  
  • Gebze Kırşehirliler Derneği
    Tel :
     
    KONYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KÜTAHYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MALATYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MANİSA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KAHRAMANMARAŞ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MARDİN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MUĞLA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    MUŞ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    NEVŞEHİR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    NİĞDE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ORDU KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    RİZE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    SAKARYA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    SAMSUN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    SİİRT KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    SİNOP KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    SİVAS KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    TEKİRDAĞ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    TOKAT KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    TRABZON KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    TUNCELİ KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ŞANLIURFA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    UŞAK KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    VAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    YOZGAT KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ZONGULDAK KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    AKSARAY KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BAYBURT KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KARAMAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KIRIKKALE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BATMAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ŞIRNAK KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    BARTIN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    ARDAHAN KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    IĞDIR KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    YALOVA KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  •  
  • Yalova Kırşehirliler derneği
    Tel:
     
    KARABÜK KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    KİLİS KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    OSMANİYE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
    DÜZCE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ
  • DÜZCE KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ

Videolarımız
  Kırşehir
Takvim